СПОВ
Савез пчеларских организација Војводине

Нови Сад, Руменачка 110а spovnovisad@gmail.com

Бачки пчелари организовали дружење по завршетку багремове испашеДатум објављивања вести:
444 views

Општинско удружење пчелара „Мостонга“ Бач углавном сваке године након завршетка багремове паше за своје чланове организује дружење на којем се резимирају резултати и размене искуства из претходног периода.

И ове године окупили су се пчелари из Бача али и из околних места како би своја искуства пренели на колеге. Оно што је занимиљво то је да је током овогодишњег дружења скупу присуствовао и председник СПОВ-а (савеза пчеларских организација Војводине), Радомир Влачо, који је окупљене упознао са предностима чланства у овој орагнизацији, представио њихов рад, планове, како да излазе на паше и како се изборити за цену меда. Како је за Наше новине изјавила Славица Јуришић, председница општинског удружења пчелара из Бача, на ово дружење су били позвани и председници удружења из Оџака, Бачке Паланке, Каравукова, Апатина и Сивца. Они су имали прилику да поставе питања и добију конкретне одговоре на све теме из области пчеларства. Била је то прилика и за подршку колегама из Сивца који су претрпели помор пчела да им се помогне у обнови пчелињих друштава, а апелу су се одазвали сви учесници скупа, истиче Славица Јуришић. Пчелари из Бача били су спремни да колегама понуде ројеве, матице и све што је потребно како би се друштва обновила. Пре тога, како је речено, потребно је установити узроке и отклонити разлоге за помор који је настао. Истовремено упућен је апел пољопривредним произвођачима да приликом заштите биља не користе препарате који су штетни за пчеле јер, сви добро знамо која је корист од пчела у биљној репродукцији. Према речима Славице Јуришић, основна порука пчеларима од стране пчеларског савеза Војводине је да се само међусобним удруживањем могу изборити за бољи статус и конкурентнију цену меда, као и за борбу против неквалитетног меда на тржишту.
Када је у питању наредни период, актуелна је липа, следи сунцокетова паша и ливада у зависности од терена, истиче Славица и додаје, да ће у зависности од временских услова бити и принос меда са поља сунцокрета .

В.М.

[ssba]
EnglishFrançaisDeutschMagyarRomânăРусскийСрпски језик
Izrada sajta Tirien