СПОВ
Савез пчеларских организација Војводине

Нови Сад, Руменачка 110а spovnovisad@gmail.com

Савез пчеларских организација Војводине (СПОВ)

Нови Сад, Руменачка 110а

тел. +38163/547012

E-mail: spovnovisad@gmail.com

E-mail председника: bim82@mts.rs

Текући рачун: 340-1957-73

Матични број: 08089485

Напредни војвођански пчелари су одмах након I светског рата организовали Централно пчеларско друштво „Војводина“ у Новом Саду, а које је након неколико лоших пчеларских година, после десет година престало са радом. Тек 7. новембра 1937. год. поново се оснива Централно пчеларско друштво „Војводина“ са седиштем у Новом Саду ул. Водникова бр.8 . Оно уједињује рад скоро свих пчеларских друштава на територији Војводине. Године 1938. штампа се часопис Војвођански пчелар. Први уредник је др Симо Грозданић, а затим инг. Стеван Шербан. Почетком II светског рата лист престаје са излажењем.

По ослобођењу, подстицајним мерама државе, пчеларство у целини и друштва пчелара достижу максимални развој. Централно пчеларско друштво је 1969. год. имало преко 80 подружница. Значајну помоћ пчеларству допринело је доношење покрајинског Закон о пчеларству 1972. године.

 

kosnice_na_livadi

На основу новог Закона о друштвеним организацијама, реорганизују се пчеларска удружења којих је у том периоду било око 50 са 3.000 активних чланова и 11. марта 1974. године оснива се Савез пчеларских организација Војводине (СПОВ) са седиштем у Новом Саду у улици Павла Папа бр. 3. Први председник био је Иштван Боршош, економиста, а секретар др мед. Лука Коларовић.

И поред свих потешкоћа са којима се пчеларство суочава, данас Војводина има најмање 2.500 пчелара организованих у 60 пчеларских друштава. Циљеви су развој и унапређење пчеларства као привредне гране, обједињавање рада пчеларских удружења.

Садржајне и успешне активности Савеза проистичу из Плана и програма рада скупштине СПОВ-а као највишег органа, рада Извршног, Надзорног одбора, Суда части СПОВ-а и његових комисија.

СПОВ поклања велику пажњу образовању пчелара. Пружа свакој пчеларској организацији могућност да ангажује уз одређену надокнаду неког од предавача са списка предавача СПОВ-а.

СПОВ традиционално (XXXVI пут у 2018.г.) организује САJAM пчелара у Новом Саду, прве суботе у марту које је најстарије на овим просторима и окупља и до 2.000 пчелара и научних радника из Србије и окружења.

СПОВ је сваке године суорганизатор пчеларских манифестација многим пчеларским организацијама у Војводини. На њима се путем продајних изложби грађанству пропагира потрошња пчелињих производа и њен значај у апитерапији и врши смотра пчеларске опреме, прибора, препарата за сузбијање пчелињих болести, литературе и др..

СПОВ има пуну подршку и разумевање ресорних секретаријата Извршног Већа Војводине, нарочито секретаријата за пољопривреду и успешну сарадњу са научним институцијама и организацијама у Војводини у свим активностима које предузима у циљу развоја пчеларства у Војводини.

СПОВ има добру сарадњу са Савезом пчеларских организација Србије. Она се огледа на више активности заједничког деловања код надлежних државних органа Србије у доношењу нових и изменама постојећих прописа у пчеларству и другим активностима у интересу унапређења пчеларства Србије.

 

N.S.

 

EnglishFrançaisDeutschMagyarRomânăРусскийСрпски језик
Izrada sajta Tirien