СПОВ
Савез пчеларских организација Војводине

Нови Сад, Руменачка 110а spovnovisad@gmail.com

Razvoj pčelarstva državni interesДатум објављивања вести:
214 views

spov-logoKomisija koju je izabrala Skupština SPOV-a u proširenom sastavu sa zadatkom da pripremi Program mera za poboljšanje  položaja pčelarstva Vojvodine, u sredu 18. aprila 2012. godine održala je prvi sastanak.


Komisija_-IMG_0570

Komisija koju je izabrala Skupština SPOV-a u proširenom sastavu sa zadatkom da pripremi Program mera za poboljšanje  položaja pčelarstva Vojvodine, u sredu 18. aprila 2012. godine održala je prvi sastanak.

Nedeljko Stevanović, Jožef Agardi, Dragan Mladenović, Živoslav Stojanović i Andraš Dejak predložili su mere kojim bi bio ubrzan razvoj pčelarstva, počev od finansiske pomoći  Vlada Srbije i Vojvodine, do promene Zakona kojim bi se zabranila upotreba opasnih insekticida iz grupe neonikotinoida u poljoprivredi.

Naglašena  je neophodnost finansiske pomoći pčelarima, počev od  subvencija po pčelinjoj zajednici do odobravanja bespovratnih srestava za zapošljavanje mladih pčelara, što bi smanjilo stopu nezaposlenosti i povećalo devizni priliv Srbije izvozom neuporedivo većih količina meda.

Istaknuti su i zakonski propisi zemalja u Evropskoj Uniji u kojima je zabranjena upotreba neonikotinoida u poljoprivredi.

Predlog mera za poboljšanje položaja pčelarstva koji će pripremiti komisija, konačnu verziju dobiće na sednici IO SPOV-a. Usaglašeni tekst za hitno poboljšanje materijalnog položaja pčelarstva i zaštitu pčela od prekomerne upotrebe hemijskih srestava u poljoprivredi,  biće dostavljena vladama Srbije i Vojvodine i  IO SPOS-a.

Dragan Mladenović, član komisije

[ssba]

Коментари

Comments are closed.

EnglishFrançaisDeutschMagyarRomânăРусскийСрпски језик
Izrada sajta Tirien