СПОВ
Савез пчеларских организација Војводине

Нови Сад, Руменачка 110а spovnovisad@gmail.com

Trovanje pčela u Staroj PazoviДатум објављивања вести:
332 views

S.Pazova_grbOtrovan  pčelinjak Mirka Lonera iz Stare Pazove i još trojici pčelara njegovih komšija, Mići Majkiću, Janku Dolinaj i Boži Roksandiću.

S.P.Picture_010

Otrovan  pčelinjak Mirka Lonera iz Stare Pazove i još trojici pčelara njegovih komšija, Mići Majkiću, Janku Dolinaj i Boži Roksandiću.

 

U Staroj Pazovi, lokacija  Golubinački put bb (dvorište preduzeća „M profil“) – neposredno iza pružnog prelaza na putu  Stara Pazova – Golubinci sa desne strane. Broj košnica 19 (devetnaest).

Trovanje primećeno oko 13. aprila 2012. godine i konstantno se nastavlja i dalje, truju se i mlade izležene pčele, a u većini košnica uginule su i matice!!

Prijavljeno veterinarskoj inspekciji 23. aprila, a izašli na teren  24. aprila u podne.
Trovanje je prijavljeno  i republičkoj fitosanitarnoj inspekciji – nisu izašli na teren, ista osoba je i poljoprivredni inspektor.
Prijave su podnete usmeno i pismenim putem.
Izašla je na mesto trovanja policija i napravila službenu belešku.

Pošto neznam počinioca i sredstvo kojim su otrovane pčele, nisam poslao uzorke na VMA.
Na ratarskim površinama intezivno se vrše hemiska tretiranja, poljoprivrednici i Delta agrar koji je tretirao korove koje posećuju pčele-dvorište firme.

Na odstojanju od  50 m. od mojih pčela  nalazio se kamion sa 38 LR košnica pčelara Mića Majkića od kojih je stradalo, za sada 28 košnica, iako je pre dva dana  odselio pčele.

Dolinaj Janku stradale 3 košnice od ukupno 14, koje su bile na ostojanju od  300 m od mog pčelinjaka. Isti simptomi. Nije nikome prijavljeno.

U Golubincima   5 km. dalje od navedene lokacije, Boži Roksandić iz Golubinaca otrovano je  80 AŽ košnica i 20 – setak nukleusa. Sve pčelinje zajednice  su stradale sa istim simptomima, osim jednog nukleusa. Izašla veterinarska inspekcija.

 

S.P.Picture_003S.P.Picture_005S.P.Picture_006S.P.Picture_009S.P.Picture_007Loner Mirko, pčelar  Stara Pazova.
mail: mirkol@open.telekom.rs

[ssba]

Коментари

Comments are closed.

EnglishFrançaisDeutschMagyarRomânăРусскийСрпски језик
Izrada sajta Tirien