СПОВ
Савез пчеларских организација Војводине

Нови Сад, Руменачка 110а spovnovisad@gmail.com

Delegacija pčelara Apatina posetila pčelare Vinice u MakedonijiДатум објављивања вести:
206 views

 

DP_Dunav_veci_15x16.4Četvoročlana delegacija DP „Dunav“u  Apatinu posetila je pčelare DP „Matica“ u Vinici  Republika Makedonija, sa kojima je grad Apatin potpisao sporazum o bratimljenju.

 

vinica_8343

Četvoročlana delegacija DP „Dunav“ u  Apatinu posetila je pčelare DP „Matica“ u Vinici  Republika Makedonija, sa kojima je grad Apatin potpisao sporazum o bratimljenju.

Od 05. 04. 2012. godine do 07. 04. 2012. godine četveročlana delegacija DP „Dunav“u  Apatinu,  u kojoj su bili Pokrajac Slavoljub, Medić Rade, Ivošević Mihalo i Stevanović Rade posetili su pčelare DP „Matica“ u Vinici  Republika Makedonija, sa kojima je grad Apatin potpisao sporazum o bratimljenju. Po dolasku u Vinicu, sačekala nas je grupa pčelara sa predsednikom Dončev Marijančom i gradonačelnikom Vinice gos. Dončev Emilom, a koji su jula 2011. godine bili naši gosti u Apatinu. Nakon smeštaja u hotelu, obišli smo privatnu firmu „Makprogres“ koja se bavi proizvodnjom slatkiša, a potom nastavili  druženje sa našim domaćinima, obilaskom grada i uz priče o pčelama ostadošmo do kasno u noć u nekom od kafića.

Narednog dana obišli smo pčelinjake Ilče Kostadinova-dva pčelinjaka, Kire Arsova, Zvonka Jovanova i Marijanča Dončeva, u čemu nas nije sprečila ni jutarnja kiša, te smo se uverili da naši domaćini imaju lepe i velike pčelinjake sa jakim društvima, koji su postavljeni po okolnim brdima. Posetili smo gradonačelnika Vinice gos. Emila Dončeva, a zatim obišli  centar grada, muzej u Vinici u kome su izloženi eksponati iz petog i šestog stoleća. Po obilasku pčelinjaka , druženje smo nastavili u restoranu „Savaro“ uz razne kulinarske specijalitete.

Nakon kratkog popodnevnog odmora, naši domaćini su nas odveli na pčelarsku zabavu, gdje smo uživali u druženju sa  pčelarima uz muziku, razna jela i pića, sve do kasno u noć.

Narednog dana, u prepodnevnim časovima obišli smo pčelinjake Marijančo Dončeva (drugi pčelinjak),  Mijalčo Ivanova, Sime Petrova, Saška Anastasova i Mladena Stoimenova gdje su nas naši domaćini darivali poklonima.  U 10.30 časova prisustvovali smo pčelarskom doručku na pčelinjaku Mladena Stoimenova, povodom pčelarske slave na Blagovest, na kojoj su prisustvovali predstavnici iz susedne dve opštine i predsednik Nacionalnog pčelarskog saveza Bugarske Plamen Ivanov, koji je održao kraće predavanje na pčelinjaku domaćina skupa.

Zahvaljujem se svim pčelarima „Matice“ iz Vinice, a posebno predsedniku udruženja Marijanču Dončevu, zatim Zvonku Jovanovu i Ilči Kostadinovu na nezaboravnom druženju u njihovom gradu.

Ostale slike možete videti u  galeriji slika

Predsednik DP „Dunav“
Rade Stevanović

[ssba]

Коментари

Comments are closed.

EnglishFrançaisDeutschMagyarRomânăРусскийСрпски језик
Izrada sajta Tirien