СПОВ
Савез пчеларских организација Војводине

Нови Сад, Руменачка 110а spovnovisad@gmail.com

Poseta pčelarima RumunijeДатум објављивања вести:
283 views

LOGO_SPOVDelegacija Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine i 13 pčelara iz Udruženja pčelara Kikinda prisustvovala je 5. novembra 2011. godine skupu  pčelara  pograničnog opštinskog mesta Komlošu Mare /Comlosu Mare/ u Rumuniji.


Delegacija Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine i 13 pčelara iz Udruženja pčelara Kikinda prisustvovala je 5. novembra 2011. godine skupu  pčelara  pograničnog opštinskog mesta Komlošu Mare /Comlosu Mare/ u Rumuniji.

Poseta_rumun.pcel.5.11.011._IMG_0309Delegacija Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine prisustvovala je 5. novembra 2011. godine skupu  pčelara  pograničnog opštinskog mesta Komlošu Mare /Comlosu Mare. Osim predsednika i člana IO SPOV-a  Nedeljka Stevanovića i Laškai Benjamina, skupu je prisustvovalo i 13 pčelara iz Udruženja pčelara Kikinda na čelu sa njihovim predsednikom Vladimirom Kovačevićem, članom IO SPOV-a, koji su  i započeli dugogodišnju saradnju sa svojim susedima iz Rumunije. Saradnja se uspešno odvija u međusobnim susretima i razmenama praktičnih iskustva iz pčelarstva. Skupu je prisustvovao kao prevodilac Petar Petrov, pčelar iz Kikinda.

Poseta_rum.pcelarima_5.11.011._IMG_0311

Veoma aktivno skupu su prisustvovali i  podpredsednik opštine Cosmin Almajan, ing. Kasijan Brebu A.C.A. Timis. i Ciubler Dan, direktor ACA Timis. Opština je organizator susreta pčelara, a njen podpredsednik nas je pratio na celodnevnom druženju. U svom obraćanju na prijemu, pored pozdravne reči, istakao je potrebu  veće aktivnosti i podrške  pčelarima i naglasio planove razvoja pčelarstva u opštini i šire, organizovanjem prvog sajma meda po uzoru na tradicionalno martovsko Savetovanje pčelara Vojvodine.

Prisutne pčelare ispred udruženja pčelara Kikinde pozdravio je predsednik Vladimir Kovačević, koji je sa zadovoljstvom naglasio  uspeh dosadašnje saradnje sa pčelarima  regije Temišvara. Izrazio je očekivanje uspešne buduće  saradnje i ostvarivanje projekata međugranične saradnje u oblasti pčelarstva koji je u toku.

Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine, Nedeljko Stevanović, pozdravio je sve prisutne pčelare i zahvalio se domaćinu susreta.  Istakao je značaj saradnje pčelara naših regija međusobnim edukativnim  susretrima i razmeni iskustava, a naročito međugranične saradnje.  Za pčelare dveju regija Temišvara i Vojvodine, potrebno je planirati međusobne posete značajnim pčelarskim skupovima  tih regija.

Posta_Rumuniji-IMG_0294

Poseta_rum.pcel-panorama_5.11.011._IMG_0299

Država podstiče pčelarstvo u Rumuniji  značajnim subvencijama. Evropska unija mladim pčelarima početnicima prvih 5 godina daje po 1.500 evra godišnje.

Mlade bračne parove  do 40 godina  koji se odluče da žive na selu i da se bave pčelarstvom EU stimuliše sa 25.000  evra  bespovratnih sredstava, od kojih  30% pravda računima.

Poseta_rum.pcel_5.11.011._IMG_0303

Poseta_rum.pcel.5.11.011._IMG_0317

Posetili smo i tri uzorna pčelinjaka i upoznali se sa njihovim tehnologijama pčelarenja. Jedan veoma uspešan pčelar Nacu Nicolae iz susednog opštinskog mesta Gotloba, čiji pčelinjak vidimo na  slici,  korisnik je nepovratnih sredstava EU u iznosu od 25.000 eura. Prvu tranša od 15.000 eura, je već dobio i obazbedio liniju za vrcanje meda, košnice i autoprikolicu,  a sledeće godine će dobiti i dodatnih 10.000 eura uz obavezu da u prvoj godini isporuči najmanje 500 kg. meda. Kao korisnik sredstava obavezan  je da:

–  u naredne 2 godine poveća pčelinjak najmanje na  200 košnica,

–  ostvari prinos meda  ne manji  od 10 kg. po košnici,

–  vodi evidenciju poslovanja svog gazdinstva,

–  samo 30% dobijenih sredstava pravda računima.

Nedeljko Stevanović, predsednik SPOV-a
[ssba]

Коментари

Comments are closed.

EnglishFrançaisDeutschMagyarRomânăРусскийСрпски језик
Izrada sajta Tirien