СПОВ
Савез пчеларских организација Војводине

Нови Сад, Руменачка 110а spovnovisad@gmail.com

Dani pčelarstva u RumiДатум објављивања вести:
220 views

ruma_6_sajam_meda1U dane 2 – 4. septembra 2011. godine u Rumi održan je, već tradicionalno, VII Sajam meda sa Regionalnim savetovanjem pčelara i Etnofestivalom.

 

U dane 2 – 4. septembra 2011. godine u Rumi održan je, već tradicionalno, VII Sajam meda sa Regionalnim savetovanjem pčelara i Etnofestivalom.

Ruma-sajam_meda_011.slika_3

Ova pčelarska manifestacija inicirala je i postala deo zajedničke manifestacije pod nazivom “RUMSKA JESEN 2011” u kojoj se održava i “Motorijada”, “Fijakerijada” i “Zlatni kotlić”. Sve se to događalo u dane čuvenog rumskog vašara tako da je Ruma bila stecište građana iz cele Srbije, različitih interesovanja i zadovoljstava.

Sajamska izložba pčelinjih proizvoda, opreme i lekova za pčelarstvo i proizvoda Etno izlagaca održana je na Glavnom trgu u Rumi. Učestvovalo je 24 izlagača iz oblasti pčelarstva i 110 izlagača Etno festivala.

Regionalno savetovanje pčelara ove godine izašlo je iz okvira klasičnih predavanja. Naime, Društvo pčelara “Nikola Mileusnić” u režiji predsednika Društva pčelara Stanimira Javorca snimilo je dokumentarni film u trajanju od 55 minuta na temu i pod nazivom “Pčelarstvo u Rumi 1898 – 2011” u kome je prikazan nastanak i razvoj organizovanog pčelarstva u Rumi od 1898. do 2011. godine. U filmu je prikazan i nastanak i razvoj srpskog organizovanog i regionalnog pčelarstva, obzirom da je u Rumi osnovana Prva srpska pčelarska zadruga 1898. godine i delovala na ovim prostorima i šire, na prostorima i državama bivše SFRJ.

Ovim filmom obeležena je 35. godišnjica od formiranja Društva pčelara pod imenom “Nikola Mileusnić” i 113 godina od osnivanja Prve srpske pčelarske zadruge u Rumi.

Na Sajmu i Savetovanju bili su prisutni gosti i izlagači iz skoro svih krajeva Srbije: Beograda, Novog Sada, Bačkog Monoštora, Sremske Mitrovice, Šapca, Bogatića, Badovinaca, Lajkovca, Valjeva, Erdevika, Zaječara, Vladimiraca i drugih mesta.

Film je prikazan u bioskopskoj sali Kulturnog centra u Rumi i izazvao je opšte oduševljenje prisutnih pčelara i gostiju.

Napominjemo da su snimanje filma finansijskim sredstvima pomogli: Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, Opština Ruma, SPOV, SPOS i jedan broj pčelara Društva.

Ruma_sajam_meda_011.slika_1

Ruma_sajam_meda_011.slika_2

DP “Nikola Mileusnić”

Stanimir Javorac, predsednik

[ssba]

Коментари

Comments are closed.

EnglishFrançaisDeutschMagyarRomânăРусскийСрпски језик
Izrada sajta Tirien