СПОВ
Савез пчеларских организација Војводине

Нови Сад, Руменачка 110а spovnovisad@gmail.com

Održana svečana skupština DP „AKAC“ MužljaДатум објављивања вести:
300 views

200px-Mulja_main_street_and_the_Catholic_ChurchDruštvo pčelara “AKAC” Mužlja, 28. 01. 2011. godine je održalo redovnu godišnju Skupštinu.  Obeležen je jubilej  povodom 40 godina od osnivanja društva. Sednicu Skupštine otvorio je predsednik  Društva  Kovač Pal.

Društvo pčelara “AKAC” Mužlja,  28.01.2011. godine je održalo redovnu godišnju Skupštinu.  Obeležen je jubilej  povodom 40 godina od osnivanja društva.

Sednicu Skupštine otvorio je predsednik  Društva  Kovač Pal. Skupu su prisustvovali i mnogobrojni gosti koji su svojim prisustvom uvlelčali  skup. Predsednik je dao kratak pregled  40-to godišnjeg rada društva i aktivnosti u predhodnoj godini. Društvo je osnovano 29. januara 1971. godine.

200px-Mulja_main_street_and_the_Catholic_Church

Davne 1965. godine časopis  “MÉHÉZSETÜNK”  u  dvobroju 7-8,  dao je izveštaj o desetogodišnjem radu pčelarske sekcije. Sekcija pčelara   je  osnovana 1955. godine. Na proslavi  75-to godišnjice postojanja sela Mužlje  08.08.1965. godine, pčelari su proslavili 10-to godišnji  jubilej  od osnivanja pčelarske sekcije organizovanjem  prve vojvođanske izložbe meda i pčelinjih proizvoda  i samim tim dali svoj skroman doprinos  jubileju naselja.

Iz regionalnog lista „Bánáti Hiradó“, koji je redovno izlazio kao dodatak dnevnom listu „Magyar Só“, u broju od 6. februara 1971. godine objavljeno je  da je u Mužlji osnovano samostalno udruženje pčelara  29. januara 1971. godine, kada je izabrano i prvo rukovodstvona  sa  predsednikom  Roža Šandor, sekretarom Kapaš Šandorom i  blagajnikom  Koša Ferencom. Članovi nadzorne komisije  bili su: Kovač Andraš, Egete Šandor  i Juhas Andraš. Društvo je tada  brojalo 38 članova. Od osnivača  društva  napomenućemo   Karl Janoša  i Orban Janoša, sada već  pčelare u poodmaklim  godinama.

Pčelari Mužlje su   veoma aktivni.  Organizovali su niz strušnih predavanja radi unapređenje pčelarstva i  stručnog osposobljavanja  svojih članova. Teme predavanja su iz oblasti pčelinjih bolesti,  biologije pčela, prolećnom razvoju  pčelinjih zajednica, tehnologije pčelarenja i drugim temama.

I danas je društvo veoma aktivno na planu stručnog osposobljavanja svojih članova. Zajeno sa  pčelarskim Društvom „Milivoj Bugarski“ iz Zrenjanina  organizujemo pčelarsku manifestaciju „Festival meda“ i Srednjebanatsko savetovanje pčelara.

Svake godine naši članovi prisutni su na martovskom savetovanju pčelara Vojvodine  u Novom Sadu. Održavamo dobru saradnju sa pčelarima u susednoj Mađarskoj. U Gedele  smo pre tri godina podsetili Institut za pčelarstvo.
Uzeli smo učešće  na niz konkursa i sa delom dobijenih sredstava  tehnički  je opremljeno društvo. Danas posedujemo dva računara, multifunkcionalni aparat, video projektor, digitalni fotoaparat i i higrometar za merenje vlage u medu. Imamo predstavnike u Izvršnom Odboru  SPOV-a. Udruženje danas broji najmanje 60 članova. Kao priznanja za naš rad  zasližnim pojedincima u društvu pčelara dodeljeno je  od SPOV-a i SPOS-a niz priznanja.

Usvojen je izveštaj o radu, finansiski izveštaj, izveštaj nazornog odbora, plan i program rada za sledeću godinu kao i finansiski plan.
U povodu 40 godina od jubileja  Društvo pčelara „AKAC“ iz Mužlje po prvi put  proglašeni su istaknuti i zaslužni pčelari društva , Balint Janoša, Torma Ištvana, Torma  Nandora, Karl Janoša, Lacko Atilu, Maćoš Vojislava, Bogunović Milana, Kovač Pala i Dvorak Jožefa u Vitezove mednog reda.

DSCN0517

Društvo pčelara  zahvaljuje se svima na podršci i obećavamo da ćemo marljivo raditi u interesu razvoja pčelarstva, a naše potrošače snabdevati zdravim i kvalitetnim medom i ostalim pčelinjim  proizvodima.  

IO društva pčelara

Kovač Pal, predsednik

[ssba]

Коментари

Comments are closed.

EnglishFrançaisDeutschMagyarRomânăРусскийСрпски језик
Izrada sajta Tirien