СПОВ
Савез пчеларских организација Војводине

Нови Сад, Руменачка 110а spovnovisad@gmail.com

Novi pčelar“ u „Žikinoj šarenici“Датум објављивања вести:
508 views

arenica-amblemU  subotu, 11. decembra 2010. godine, urednik knjige Avrama Maksimovića  „Novi pčelar“ Dragan Mladenović gostovao je u „Žikinoj šarenici“, jednoj od najgledanijih emisija RTS.

Znamenitu knjigu koju je učeni somborski prota Avram Maksimović napisao na slavenosrpskom i štampao 1810. godine u Budimu,

 

arenica-amblemU  subotu, 11. decembra 2010. godine, urednik knjige Avrama Maksimovića  „Novi pčelar“ Dragan Mladenović gostovao je u „Žikinoj šarenici“, jednoj od najgledanijih emisija RTS.

Znamenitu knjigu koju je učeni somborski prota Avram Maksimović napisao na slavenosrpskom i štampao 1810. godine u Budimu, SPOS, SPOV, Pčelarsko udruženje „Bačka“ u Somboru i dobrotvori Srbije objavili su je na savremenom srpskom jeziku.

U prvom delu emisije Dragan Mladenović je predstavio knjigu „ Novi pčelar“ i učestvovao u razgovoru o pčelarima Kamenova, istakavši da je pomenuto naselje nedaleko od Petrovca na Mlavi, najslađe selo u Srbiji.
Na primedbu Žike Nikolića:“ Otkuda toliko meda u kamenitom selu“, Mladenović je odgovorio da je  reč o pitomom kraju na Mlavi, odnosno  da je greška do kuma, jer u Kamenovu po najmanje ima kamena.

U drugom delu emisije Mladenović je istakao da je knjiga Avrama Maksimovića „ Novi pčelar“ najstarija i najznamenitija čitanka srpskog pčelarstva.
Na kraju emisije Mladenović je ambasadoru Evropske unije u Srbiji Vinsenteu  Dežeru poklonio knjigu Avrama Maksimovića s posvetom.

U nedelju, 5. decembra Televizija BE 92 objavila je dvadesetominutni intervju sa predsednikom i članom Izvršnog odbora PU Bačka u Somboru Miloradom Prijićem i Draganom Mladenovićem.
Prijić je govorio o decembraskim poslovima u pčelinjaku, a Mladenović je istakao  značaj  objavljivanja knjige Avrama Maksimovića „Novi pčelar“ na savremenom srpskom jeziku.

Priloge o znamenitoj knjizi objavili su i RTV „Sreća“, RTV „Spektar“, RTV Kanal 54, kao i „Politika“, „Večernje novosti“ i druga glasila.

Nedeljko Stevanović,

predsednik Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine

[ssba]

Коментари

Comments are closed.

EnglishFrançaisDeutschMagyarRomânăРусскийСрпски језик
Izrada sajta Tirien