СПОВ
Савез пчеларских организација Војводине

Нови Сад, Руменачка 110а spovnovisad@gmail.com

УСТРОЈЕНО НОВО ПРИЗНАЊЕ КОЈЕ СПОВ ДОДЕЉУЈЕ ПЧЕЛАРИМАДатум објављивања вести:
347 views

На Скупштини СПОВ-а, која је одржана 06.11.2021. године, делегати западнобачког округа предложили су да СПОВ устроји ново признање посвећенo пчеларском великану проти Авраму Максимовићу.

Скупштина је прихватила предлог и наложила Извршном одбору да приступи потребним радњама, како би се ово признање могло уврстити у правилник и додељивати онима који су га заслужили. Извршни одбор СПОВ-а пре извесног времена је усвојио предложени графички дизајн и комисији за доделу признања наложио да изврши измене правилника, тако да ће по снази, диплома „Аврам Максимовић“ бити на другом месту, одмах иза признања „Јован Живановић“, и са додељивањем ће се започети већ ове године.

За оне који можда не познају дело Аврама Максимовића, доносимо кратку биографију:

Прота Аврам Максимовић био је први српски пчелар-писац, просветни радник, свештеник и узорни економ. Родио се у Сомбору 20. септембра 1772. године. По завршеној богословији, зађаконио се 1790. године у Новом Саду и прво је био учитељ и ђакон у Сивцу. Године 1794. постао је свештеник парох у Леђену (Риђици)[2]. Одатле је 1803. године дошао је у Сомбор, где је био свештеник, а од 1829. до 1845. године и вероучитељ Учитељске школе. Максимовић је посебну пажњу поклањао пчеларству и на свом прелепом салашу држао је пчеле. За њега се говорило да је највећи „практични кованџија“ свог времена, „наш Еренфеле“. У стара времена стајало је пчеларсво под заштитом саме цркве. Овај српски књижевник је, на наговор митрополита Стефана Стратимировића написао прву књигу о пчеларству „Нови пчелар“ коју је штампао је у Будиму, 1810. године. Књига представља, први систематски рад те врсте код нас и једну од најбољих књига оног доба из те области.

[ssba]
EnglishFrançaisDeutschMagyarRomânăРусскийСрпски језик
Izrada sajta Tirien