СПОВ
Савез пчеларских организација Војводине

Нови Сад, Руменачка 110а spovnovisad@gmail.com

Конституисана Групација за пчеларство у Привредној комори ВојводинеДатум објављивања вести:
566 views

У Привредној комори Војводине (ПКВ), у петак 14. децембра 2018. године, у оквиру Удружења пољопривреде, конституисана је Групација за пчеларство, где су верификовани мандати 12 чланова, колико ова Групација броји. За председника Групације изабран је Радомир Влачо, пчелар из Сечња, а за заменика председника проф. др Нада Плавша, професор на Пољопривредном факултету, Универзитета у Новом Саду.

 

На седници Групације је констатовано да производња меда у свету има тенденцију раста, што је свакако повољно са становишта овог бизниса. Указано је да пет највећих светских произвођача меда апсолутно доминира и даје скоро 60 одсто укупне светске производње. Далеко највећи произвођач је Кина која даје више од трећине укупне светске производње. Међународни промет меда веома је интензиван и остварује тенденцију значајног раста. Од укупне светске производње у међународни промет доспева скоро 40 одсто меда. Вредност светског извоза премашује две милијарде евра. Пет земаља доминирају у светском извозу и дају трећину укупног светског извоза.
„Убедљиво највећи извозник уједно је и највећи произвођач – Кина, која даје скоро 20 одсто укупног светског извоза. Највећи европски извозник меда је Украјина. Највећи светски увозник меда је САД, која апсорбује скоро трећину укупног увоза. Регионално посматрано највећи увозник је Европска унија. Највећи потрошачи меда у свету су Кина, САД и Турска. За Европу је карактеристично да има већу потрошњу од производње, односно да је дефицитарна у квалитетном меду, што представља добру шансу за извоз меда из Републике Србије“, рекао је проф. др Бранислав Влаховић, са Пољопривредног факултета, УНС, који је на седници говорио о актуелној ситуацији на тржишту меда, производњи, промету као и увозу и извозу меда.
Том приликом, усвојен је Пословник о раду, којим се уређује начин рада Групације, као и права и обавезе чланова. Послови и задаци Групације биће разматрање и решавање питања од значаја за унапређење пословања ове делатности. У свом раду, Групација ће сарађивати са ресорним министарствима, покрајинским институцијама и Привредном комором Србије.
„Медарство представља значајну делатност у РС која има нешто преко милион регистрованих кошница, односно 9.648 регистрованих произвођача са 229 пчеларских организација. Производња меда просечно износи нешто преко осам хиљада тона, са благом тенденцијом раста. Извоз меда из РС на нивоу је од око три хиљаде тона, и такође, остварује тенденцију благог пораста. Вредност извоза износи близу 9 милиона евра. Извоз се остварује у 25 земаља света“, рекао је Влаховић.
Додао је да се највећи извоз остварује у Италију, која је, према његовим речима, апсорбовала скоро трећину меда из РС, што вредносно чини 2,8 милиона евра.

„Увоз је више него скроман и износи свега 70 тона што је вредносно нешто испод 400 хиљада евра“, рекао је он и истакао да перспектива пораста производње и извоза меда свакако постоји.
„Подршка државе у овом сектору је на доста значајном нивоу. Међутим, један од основних проблема јесте прекомерно загађивање приликом третирања усева што се одражава на угинуће пчела и на сам квалитет меда. Један од лимитирајућих чинилаца раста производње је још увек доста нестабилно тржиште, ниска потрошња, одсуство навика у потрошњи меда и велики део ‘фалсификованог’ меда“, нагласио је Влаховић.
Секретар Удружења пољопривреде ПКВ Јелена Дробњак обавестила је на седници чланове Групације да у наредном периоду треба да се уради Програм рада Групације за пчеларство ПКВ. У дискусији у којој су учествовали сви присутни чланови Групације, разматрана су питања од интереса за Групацију.
Седници су, поред чланова Групације, присуствовали и Младен Петковић испред Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Срђан Грубач, виши самостални стручни сарадник у Удружењу пољопривреде ПКВ, Видосава Жутић самостални стручни сарадник у Удружењу пољопривреде ПКВ.

Вест је преузета са сајта Привредне Коморе Војводине. Погледати ОВДЕ

 

 

[ssba]
EnglishFrançaisDeutschMagyarRomânăРусскийСрпски језик
Izrada sajta Tirien