СПОВ
Савез пчеларских организација Војводине

Нови Сад, Руменачка 110а spovnovisad@gmail.com

ОБЈАВА ЈП ,,Национални парк Фрушка Гора“, Савез пчеларских организација Србије и Друштво пчелара ,,Јован Живановић “ из Новог СадаДатум објављивања вести:
451 views

Од ДП „Јован Живановић“ из Новог Сада добили смо следеће обевештење:

 

 

 

 

ЈП ,,Национални парк Фрушка Гора“, Савез пчеларских организација Србије и Друштво пчелара ,,Јован Живановић “ из Новог Сада овим указују свим пчеларима који довозе своје кошнице на подручје територије Националног парка Фрушка гора, да су у обавези да надлежним органима пријаве свој боравак и долазак на пчелињу пашу, уз навођење тачних података (контакт подаци и број кошница).

Како је већ објављено јавности и пчеларима, у складу са споразумом између ЈП ,,Национални парк Фрушка гора“ и Друштва пчелара ,,Јован Живановић“ из Новог Сада започет је пројекат мапирања Фрушке горе, а у циљу регулисања коришћења пчелиње паше од стране пчелара, што је свим савесним пчеларима у интересу.

У складу са важећом законском регулативом, пчелари који не пријаве надлежнима боравак на територији Националног парка Фрушка гора, биће у обавези да плате прописане накнаде за коришћење заштићеног природног добра по кошници (тзв. ,,пашарина“), с обзиром на то да је и даље на снази пропис који налаже плаћање ових трошкова, односно још увек није донет пропис којим се ова обавеза укида.

 Такође, пчелари који не пријаве боравак биће у обавези да своје кошнице помере са подручја које су заузели, као и да плате прописане казне с обзиром да користе заштићено добро без сагласности управљача.

Пчелари који пријаве боравак, у складу са договором Друштва пчелара ,,Јован Живановић“ и ЈП ,,Национални парк Фрушка гора“ ослобођени су обавезе плаћања ,,пашарине“.

 

Позивамо све пчеларе да поступају савесно, у складу са добром пчеларском праксом и пријаве свој боравак на број телефона:

 

064/83-77-071

Мирослав Јакавачки

[ssba]
EnglishFrançaisDeutschMagyarRomânăРусскийСрпски језик
Izrada sajta Tirien