СПОВ
Савез пчеларских организација Војводине

Нови Сад, Руменачка 110а spovnovisad@gmail.com

Годишња скупштина „Удружења пчелара” Торда 2018Датум објављивања вести:
469 views

Дана 26. јануара 2018. године, у петак, са почетком у 18 часова у просторијама Дома културе у Торди, у присуству 75 званица, одржана је (друга по реду) годишња скупштина „Удружења пчелара” Торда.

Поред пчелара домаћина, скупу су присуствовали Радомир Влачо, председник Савеза пчеларских организација Војводине, Саша Чолак члан ИО СПОВ-а председник Удружења пчелара Кикинда, Хаџи Зоран Јовановић оснивач иновативног кластера „Панонска пчела“, Маринков Душан члан Извршног одбора Пчеларског друштва „Миливој Бугарски” из Зрењанина, представници удружења пчелара и пчелари из Зрењанина, Мужље, Меленаца, Башаида, Нове Црње, Банатског Карађорђева, Честерега, Житишта, Торка, Равног Тополовца, Међе, Ковач Карољ са супругом из Кишкунфелеђхаза (Мађарска), Добаи Јанош председник МЗ Торда, Лазар Јене помоћник председника општине Житиште, као и представници месних институција, организација и удружења грађана.

Седницу је отворио Лазар-Декањ Вилмош, потпредседник удружења, који након што је поздравио присутне, предложио је формирање радног председништва које ће даље водити ток седнице. За чланове радног теле изабрани су Лазар-Декањ Верона, Маћиш Иштван, Вереш Розалија, Будаи Иштван и Леринц-Косо Тамара, који након што су заузели своја места, почели са радом. Председавајућа Лазар-Декањ Верона предложила је дневни ред, који је од стране присутних чланова друштва једногласно прихваћен, а који се састојао од Извештаја председника-потпредседника удружења; Финансијског извештаја за 2017.годину, Извештаја Надзорног одбора за 2017.годину; Плана за 2018. годину; Стручног предавања Балинт Јаноша из Мужље; Доделе захвалница и Разног.

Из извештаја смо сазнали да је „Удружења пчелара” Торда у 2017 години  било изузетно активно и имало низ богатих програмских садржаја: учествовање на сајму на Ташмајдану у Београду;  посета изложби пчеларских производа и опреме на Сајму у Новом Саду, где је организатор обезбедио и квалитетна предавања из области развоја пчеларства;  узимање учешћа на сајму пчеларства у Меленцима, где је предавач био Родољуб Живановић председник СПОС-а; присуствовање предавању о конкурсима и могућностима подношења предлога пројеката за доделу средстава пчеларима и удружењима пчелара у Новој Црњи, и другим пчеларским догађајима. Чланови пчеларског друштва Торда  успоставили су добру сарадњу са удружењима пчелара и пчеларима из околних несељених места и шире – гостовали су код својих колега пчелара у Меленцима и Башаиду. Једна од најмлађих чланова удружења, Тамара Леринц Косо остварила је из области пчеларства неповратна средства на општинском конкурсу за економско оснаживање жена на територији Општине Житиште. Председавајућа је саопштила да иако се ради о новом, младом удружењу, пчеларско друштво из Торде се активно укључило у животу села и Месне заједнице Торда, и чини његов саставни део, што су показали како на разним манифестацијама, као што су Дани села – Буч у Торди и Фестивал кукуруза, тако и у свим другим приликама када је то било потребно. Имају изузетну добру интерактивну сарадњу са другим месним удружењима грађана и невладиним организацијама, као и са руководством Месне заједнице са Добаи Јаношем на челу, који је одувек пружао сву подршку удружењу пчелара. Месарош Иштван председник Надзорног одбора удружења изјавио је да у 2017.године није било неправилности у раду друштва, и да је оно кроз своју делатност пословало у свему и у потпуности у складу са законом. Што се финансијског дела пословања тиче, иако са оскудним средствима, удружење је пословало са позитивним крајњим финансијским билансом. Председавајућа Лазар-Декањ Верона саопштила је да удружење пчелара у 2018-години намерава да настави са даљим активним радом, што би у себи подразумевало учешће на конкурсима за доделу средстава из области пчеларства како у земљи, тако и у иностранству; стручно усавршавање чланова друштва, како кроз учешће на сајмовима, предавањима, студијским посетама успешним пчеларима и кластерима; размена искустава и дружење са другим пчеларским удружењима и друштвима; заједнички наступ; сарадња са СПОВ-ом и СПОС-ом; јачање пчелињака, као и економско и  интелектуално оснаживање самих пчелара – чланова удружења.

Након усвајања извештаја и планова присутни су имали задовољство да присуствују исцрпној и садржајној презентацији познатог пчелара  Балинт Јаноша из Мужље на тему „Традиционална техника пчеларења на великим пчелињацима”. Након предавања уследила је додела признања. Захвалнице су добили Кором Жужана, Маћиш Иштван и Бомбола Бернат чланови друштва, за свој рад у удружењу, као и Балинт Јанош истакнути пчелар-предавач из Мужље. Добаи Јаношу председнику МЗ Торда додељена је посебна захвалница за моралну и материјалну подршку удружењу. Награде је уручио председник удружења Вереш Јожеф. Након обавезног дела Годишње скупштине, уследило је неформално дружење.

За укусну пасуљ чорбу и слатке специјалитете од пчелињих производа заслужни су Шандор Јанош – Сич Јанчи кувар, као и пчеларке, односно супрупруге пчелара.

Можемо закључити да у Торди пчеларство постаје све популарније како медју припадницима јачег пола, тако и међу женама и младима. Друшво које је основано свега пре две године, успело је да на своју годишњу скупштину доведе имена као што су Радомир Влачо, Саша Чолак, , Јанош Балинт, Хаџи Зоран Јовановић и други, и сви су они узели реч и упутили речи похвале и подршке домаћинима на скупу.

И ми им желимо даљи успешан рад!

Кали Рајовић

MEGTARTOTTÁK ÉVI KÖZGYŰLÉSÜKET A TORDAI MÉHÉSZEK
2018 január 26-án, pénteken 18 órai kezdettel, a Tordai Méhészek Egyesülete mintegy hetvenöt résztvevő jelenlétében, megtartotta évi közgyűlését. A helybeli méhészek mellett, a rendezvényen részt vettek Hadži Zoran Jovanovic a Panonska pčela (Pannon méh) innovatív klaster vezetője, Radomir Vlačev, a Vajdasági Méhészszövetség elnöke, Saša Čolak a Szerbiai Méhészszövetség tagja, a Nagykikindai Méhészegyesület elnöke, Marinkov Dušan a nagybecskereki „Milivoj Bugarski” méhésztársaság vezetőségi tagja, a nagybecskereki, muzslai, magyarcsernyei, csőszteleki, karadjordjevói, begaszentgyörgyi, toráki, katalinfalvai, párdányi, melencei és basahídi méhészek képviselői, Kovács Károly és neje Kiskunfélegyházáról, Dobi János Torda polgármestere, Lázár Jenő Begaszentgyörgy Község elnöksegédje, valamint a helyi intézmények és civil szervezetek képviselői.

[ssba]

Коментари

Comments are closed.

EnglishFrançaisDeutschMagyarRomânăРусскийСрпски језик
Izrada sajta Tirien