СПОВ
Савез пчеларских организација Војводине

Нови Сад, Руменачка 110а spovnovisad@gmail.com

Lepa vest iz udruženja pčelara „Avram Maksimović“ u SomboruДатум објављивања вести:
264 views

sombor1BESPLATNO PREDAVANJE PROFESORA STANIMIROVIĆA

 

BRILJANTNO PREDAVANJE O VIRUSNIM BOLESTIMA PČELINJIH ZAJEDNICA ODRŽAO I ASISTENT DR PREDRAG SIMEUNOVIĆ

 

sombor_IMG_0645

BESPLATNO PREDAVANJE PROFESORA STANIMIROVIĆA

BRILJANTNO PREDAVANJE O VIRUSNIM BOLESTIMA PČELINJIH ZAJEDNICA ODRŽAO I ASISTENT DR PREDRAG SIMEUNOVIĆ

Višegodišnja saradnja Udruženja pčelara „Avram Maksimović“ u Somboru i šefa Katedre za biologiju Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu prof. dr Zorana Stanimirovića, nastavljena je i ove zime. U subotu, 15. decembra 2012. godine, profesor je održao besplatno predavanje na temu: “Uticaj prirodnih i sintetičkih akaricida na kvalitet pčelinjih proizvoda”.

Veliki poznavalac pčelinjeg sveta, vrhunskim izlaganjem još jednom je oduševio somborske pčelare. Duhovito je odgovarao i na brojna pitanja pčelara. Buran aplauz bio mu je najdraži honorar za pokazano ogromno znanje i trud u putovanju od Beograda do Sombora i natrag u nepovoljnim vremenskim uslovima.

Briljantnim predavanjem o virusnim bolestima pčelinjih zajednica, asistent dr Predrag Simeunović, gotovo da je bacio u zasenak svog profesora. Sugestivan, izvanredne dikcije i artikulacije, za samo 45 minuta otkrio je rezultate najnovijih istraživanja o virusnim bolestima pčela i sve to ilustrovao sjajnim snimcima, koji su dokazali istinitost čuvene izreke: “Dobra fotografija zamenjuje bar hiljadu reči”.

Razume se, i asistent profesora Stanimirovića održao je predavanje bez dinara honorara. Konačno, iako u najvećoj snazi, prof. Stanimirović dobio je pravog naslednika u znalačkom prenošenju naučnih saznanja pčelarima.
Mladog naučnika Simeunovića somborski pčelari nagradili su dugotrajnim aplauzom u znak zahvalnosti za dobročinstvo i pokazano znanje.

Saradnja prof. dr Zorana Stanimirovića dala je najvrednije rezultate u poslednje tri godine: 2010. godine besplatno je napisao recenziju za knjigu Avrama Maksimovića “Novi pčelar”, koja je prevedena na savremen srpski književni jezik i objavljena u čast 200-godišnjice štampanja na slavenosrpskom jeziku 1810. godine u Budimu.

Prof. Stanimirović je dve godine prisustvovao otvaranju Međunarodnog sajma pčelarstva u Somboru (jedan je i otvorio) i održao ukupno šest predavanja bez dinara honorara.

Tek da se zna, da i pčelari Srbije imaju po kojeg prijatelja i dobročinitelja.

Dragan Mladenović,
predsednik UP “Avram Maksimović” Sombor

 

[ssba]

Коментари

Comments are closed.

EnglishFrançaisDeutschMagyarRomânăРусскийСрпски језик
Izrada sajta Tirien