СПОВ
Савез пчеларских организација Војводине

Нови Сад, Руменачка 110а spovnovisad@gmail.com

Varoa je u Sloveniji usmrtila polovinu pčelinjih zajednicaДатум објављивања вести:
371 views

slovenske_novineVeliki ovogodišnji gubici pčelinjih zajednica u Sloveniji, koji prema nekim izvorima iznose i preko pedeset posto pripisuju se slabom Apiguardu , ekološkom sredstvu za suzbijanje varooze pčela.

Novine – Slovenske novice donose zanimljiv članak,  koji govori o ovom problemu u kojem se mogu pročitati izjave vodećih slovenskih pčelara.

 

slovenske_novineVeliki ovogodišnji gubici pčelinjih zajednica u Sloveniji, koji prema nekim izvorima iznose i preko pedeset posto pripisuju se slabom Apiguardu , ekološkom sredstvu za suzbijanje varooze pčela.

Novine – Slovenske novice objavile su 24. 03. 2012. god. zanimljiv članak koji govori o ovom problemu.

Autor: Jaroslav Jankovič

 

LJUBLJANA – Varoa je na pčelinjacima u zimskim mesecima  ubila 75.000 pčelinjih društava, što je polovina slovenačkih pčela. Krivac ove tragedije  u ovo vreme  nisu bili  pesticide ili sredstava za zaštitu bilja koji ubijaju pčele u proleće  i leto, kada poljoprivrednici prskaju svoje njive sa pesticidima, već apiguard,  sredstvo protiv varoe, propisanim od strane Veterinarske uprave  (Vurs). Ovo bi trebalo biti održiv način da kontrolišu grinje Epifitska, ali se ispostavilo  da je  potencijalno  delotvoran ali neefikasan. Najveća ironijaja je u tome da su  pčelari  apiguard  dobili besplatno od ministarstva za poljoprivredu. S druge strane, oni  su  ponudili, umesto apiguard, skupe sintetičke  lekove  checkmite. Neki pčelari su pčele  ilegalno tretirani sa  zabranjenim  sredstvima, koja sadrži rotenone. To je  supstanca  koja je vrlo efikasan protiv varoe, ali se pokazalo opasno za ljude, jer uništava  nervne ćelije u mozgu glavnih centara, koji može da doprinese razvoju neurodegenerativnih  bolesti  poput  Parkinsonove  i  Alchajmerove bolesti.

Noćna mora svakog pčelara

Varoa (Varroa destructor), noćna mora svakog pčelara, poput  grčeva  u  nogama.  Nikad se ne zna kada i kako če da napadne, ali kad se naseli u košnice i nekontrolisano razmnožava, ubijaja čitava društva. To se desilo sa pčelarom  Victor  Svetlinu iz Vira kod Domžala, gde je u toku zimskih meseci uginuloo čak 73 od 100 pčelinjih društava. On i njegova supruga Nada pre dve godine odlučili su se za  organsko pčelarstvo. On je verovao veterinarskim menadžerima  i  svoje pčele protive varoe pokušao da zaštiti ekološke  propisanim preparatima  – ove godine izgubio dve tone meda.

Pčelar iz Kozjanskog nam je rekao, kako su im na pčelarskom sastanku  rekli, da će država  pčelarima  podeliti po dva  paket apiguarda po košnici. U Sloveniji postoji 150.000 pčelinjih  društava, Odsek za  poljoprivredu  je  stoga  pčelarima distribuira više od 300.000 pakete održivog apiguarda, koji sadrži aktivni materiju  timol. Kao što znamo, kutija apigarda na tržištu košta  4 do  5 evra, država mora da plati  apiguard najmanje 1.500.000 evra.

„Istovremeno su nam rekli da možemo kupiti sintetički lek checkmite, koji   sadrži  toksičnu  materiju  coumaphos,  koji je bezopasan u normalnim  količinama.“
Dakle, očigledno je izabrao bivšeg ministra poljoprivrede Dejana Židan kada je rekao da naša  zemlja neće kupovati otrov za ljude u potencijalno opasnim  lekovima. To nam je potvrdila i direktorica Vursa dr  Vida Čadonič-Špeličeva.

Svako radi po svom

Jedan od najvećih pčelara, Slovenija, Silvo Posl iz Čače vasi kod Rogaške Slatine,  je zbog varoe   izgubio  200  pčelinjih društava od 350. Poslovi žive od pčelarstva. Potvrdio nam je, da su Čadonič-Špeličeva i  ministarstvo poljoprivrede  predložili apiguard pčelarima  pčelarskog saveza. Ministarstvo na osnovu  njihovog  predloga, je naredilo uvoz više od  300.000  paketa.  Predsednik Pčelarskog saveza Boštjan Noč, je potvrdio, da se želelo primenom ekoloških sredstva da se izbegne opasnost od zaostajanja  aktivne  materije  coumaphos u pčelinji voska, koja bi kasnije prešla u med i ugrožavala zdravlje  ljudi.  Ali interesantno,  u isto vreme su ponudili pčelarima  sintetičko sredstvo  checkmite, koji takođe sadrži ovaj sastojak,  naravno, po veoma visokoj ceni.

Pčelarski savez, ministarstvo za poljoprivredu i veterinarska uprava su po mišljenju sagovornika dva puta trgovali, jednom je država kupila, a drugi put  pčelari.

Čadonič-Špeličeva nas je uveravali da su veterinari prošle godine testirali 78 uzoraka slovenačkih  proizvođača  meda na 600 opasnih materija.

„Ni u jednom uzorku nisu pronašli nikakav trag pomenutih otrovnih materija“, rekla je ona. Verujemo, ali nismo mogli da se otmemo utisku da  predstavnici  institucija  nisu rekli sve.  Zašto su pčelarima istovremeno podelili   prirodan lek i ponudili im po visokoj ceni  sintetički  lek?  Dvostruki  posao  pod  zvaničnim pokroviteljstvom države i Pčelarskog saveza?

Jedan od najvećih pčelara u Sloveniji Janka Pislak mi je rekao da je u Slovenija kompletan haos ove vlade,  da svako radi po svome: „Ne postoji red“,  i dodao da ne veruje  u  apiguard, pčele je lečio sa skupljim dozvoljenim lekom checkmitom. „Imao sam pet odsto porodica stradalih, što  je još uvek prihvatljivo.“ On je dodao da se varoa razvila zbog visoke temperature u septembru, a zatim i u januaru. „Onda je u februaru pritisnuo mraz, koji je“ usmrtio“ pčele“.

Originalni tekst objavljen  u listu Slovenske novice

možete videti  OVDE

[ssba]

Коментари

Comments are closed.

EnglishFrançaisDeutschMagyarRomânăРусскийСрпски језик
Izrada sajta Tirien