СПОВ
Савез пчеларских организација Војводине

Нови Сад, Руменачка 110а spovnovisad@gmail.com

Umro najstariji pčelar Srbije ĐORĐE JANJATOVIĆ



Датум објављивања вести:
334 views

J.Djura-Picture_018Posle kraće i teške bolesti, 26. decembra 2011. godine  nešto posle 20 časova u bolnici u Somboru u 98. godini umro je najstariji pčelar Srbije ĐORĐE JANJATOVIĆ.

 

J.Djura-Picture_018

Posle kraće i teške bolesti, 26. decembra 2011. godine  nešto posle 20 časova u bolnici u Somboru u 98. godini umro je najstariji pčelar Srbije ĐORĐE JANJATOVIĆ.

Na skupštini od 8. marta 1970. godine bio je jedan od osnivača pčelarskog udruženja „Bačka“ u Somboru.

Rođen je u Somboru 15. jula 1914. godine i po zanimanju bio je krojač. Pčelarstvom se bavio više od 70 godina.

Zajedničkim dinarom pčelara kupljena je polovina zgrade na „Vencu“ vojvode Petra Bojovića 7 za potrebe novoosnovanog društva.

Bio je izuzetan čovek i velemajstor pčelarstva, Jedan je od osnivača poznate Pčelarske zadruge i Međunarodnog sajma pčelarstva u Somboru.

Od 26. februara 2011. godine Udruženje nosi ime znamenitog Somborca Avrama Maksimovića autora „Novog pčelara“, najstarije knjige o pčelarstvu u Srba, štampane na slavenosrpskom jeziku u Budimu 1810. godine, koja je 2010. godine objavljena na savremenom srpskom jeziki. Godinama je bio počasni predsednik Udruženja somborskih pčelara.

Dobitnik je najvrednijih priznanja SPOV-a i SPOS-a i svog Udruženja, čiji je najistaknutiji član bio decenijama. Do pre nekoliko dana prvi je dolazio u prostorije Udruženja, a poslednji odlazio.

Sahrana najstarijeg srpskog pčelara Đorđa Janjatovića biće obavljena 28.12. 2011. u 14 časova na Malom pravoslavnom groblju u Somboru.

Dragan Mladenović, predsednik

Udruženja pčelara „Avram Maksimović“ u Somboru

 

Dj._Janjatovic

[ssba]

Коментари

Comments are closed.

EnglishFrançaisDeutschMagyarRomânăРусскийСрпски језик
Izrada sajta Tirien