СПОВ
Савез пчеларских организација Војводине

Нови Сад, Руменачка 110а spovnovisad@gmail.com

VII Kongres pčelara MađarskeДатум објављивања вести:
276 views

Gedele-4209333U Gedeleu pored Budimpešte, 20.11.2011. god. održan je VII Kongres pčelara Mađarske. Na kongresu su bila prisutna i dva člana IO Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine, Benjamin Laškai i Jožef Agardi.

 

U Gedeleu pored Budimpešte, 20.11.2011. god. održan je VII Kongres pčelara Mađarske. Na kongresu su bila prisutna i dva člana IO Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine, Benjamin Laškai i Jožef Agardi. Kongresu su pored domaćina prisustvovali i predstavnici pčelara iz Slovačke, Rumunije, Hrvatske, Ukrajine i nas iz Srbije.

gedele_3

Oni su, kao i mi, predstavili pčelarstvo u svojoj zemlji sa svim dobrim i lošim stranama koje su prisutne. Poteškoća ima svugde ali postoji blaga tendencija razvoja.

Zajedničko za sve one koji su govorili o napredku pčelarstva u svojim zemljama je:

1.    Postojanje Nacionalnog programa razvoja pčelarstva
2.    U okviru programa postojanje subvencionisanja pčelara po košnici i po osnovu prodatog meda
3.    Organizovano praćenje zdravstvenog stanja pčela kod svojih članova
4.    Evidentiranje pčelinjaka i obeležene košnice.

Mi smo bili jedini koji su govorili da nemamo organizovano praćenje zdravstvenog stanja pčela nego je to ostavljeno pčelarima, nemamo obeležene košnice, a ni pčelinjake i nemamo ni subvencije po košnici niti po prodatoj količini meda.

Zajednički je zaključak da se pčelarstvo nalazi pred velikim izazovima (nulta tolerancija za antibiotike, prisustvo hemikalija pre svega imidakloprida, prisustvo polena GMO biljaka i dr.) i da bez kompaktnog i dobro razrađenog nacionalnog programa razvoja urađenog sa predstavnicima države jako je teško opstati.

Žalosno je to što smo mi i ove godine propustili mogućnost izrade Nacionalnog programa razvoja kao i pripremu predloga za subvencionisanje pčelara po košnici ili po prodatoj količini meda.

gedele_1

gedele_2

Jožef Agardi

[ssba]

Коментари

Comments are closed.

EnglishFrançaisDeutschMagyarRomânăРусскийСрпски језик
Izrada sajta Tirien