СПОВ
Савез пчеларских организација Војводине

Нови Сад, Руменачка 110а spovnovisad@gmail.com

Dragan Mladenović kndidat za člana Izvršnog odbora SPOS-a iz BačkeДатум објављивања вести:
304 views

IMG_0214-MladenoviUdruženje pčelara „Avram Maksimović“

S O M B O R
29. septembra 2011. godine

Na osnovu člana 25 Statuta Udruženja pčelara „Avram Maksimović“ u Somboru, Izvršni odbor Udruženja na sednici od 19. septembra 2011. godine, doneo je odluku da Dragan Mladenović ponovo bude kandidovan za člana Izvršnog odbora SPOS-a iz Bačke. I Skupština Udruženja je 26. februara 2011. godine potvrdila Mladenovićevu kandidaturu, koju je 2010. godine jednoglasno donela Skupština našeg Udruženja..

IMG_0214-MladenoviUdruženje pčelara „Avram Maksimović“
S O M B O R

29. septembra 2011. godine

Na osnovu člana 25 Statuta Udruženja pčelara „Avram Maksimović“ u Somboru, Izvršni odbor Udruženja na sednici od 19. septembra 2011. godine, doneo je odluku da Dragan Mladenović ponovo bude kandidovan za člana Izvršnog odbora SPOS-a iz Bačke. I Skupština Udruženja je 26. februara 2011. godine potvrdila Mladenovićevu kandidaturu, koju je 2010. godine jednoglasno donela Skupština našeg Udruženja.

Obrazloženje

Dragan Mladenović je novinar i publicista u penziji. Bio je glavni i odgovor-ni urednik „Dnevnika“ i urednik RTS. Bio je i prvi predsednik Saveza sindikata novinara Srbije, odbornik Skupštine opštine Sombor, predsednik Kulturno-pro-svetne zajednice u Somboru i predsednik i umetnički rukovodilac KUD „Nikola Pre-dojević“. Dobitnik je više novinarskih i društvenih priznanja i nagrada.

Pčelari petnaestak godina i ima više od 170 društava u LR košnicama.
Supruga Suzana je politikolog u penziji i pčelar. Imaju dve kćerke i tri unuka. Snežana je diplomirani pravnik i V. D. predsednika Suda za prekršaje opština Sombor, Apatin, Odžaci i Kula. Svetlana je završila Medicinski fakultet u Novom Sadu. Specijallzaciju i supspecijalizaciju za internistu i hematologa završila je u Kliničkom centru u Beogradu. Načelnik je nefrologije i peritoneumske dijalize Internog odeljenja Opšte bolnice u Somboru.

Na hiljade tekstova i emisija objavio je u novosadskom „Dnevniku“, „Glasu omladine“, „Javnosti“, „TEMPU“, časopisu „Misao“, TANJUG-u, Radio Novom Sadu, Radio Beogradu i Radio-televiziji Srbije.

Kao publicista objavio je nekoliko monografija. U čast 200 godina od objavlji-vanja knjige Avrama Maksimovića „Novi pčelar“, 2010. godine obavio je bez naknade posao urednika istoimene knjige na savremenom srpskom književnom jeziku.
U znak priznanja za objavljivanje knjige izuzetnog značaja i vrhunske opreme Srpska akademija nauka i umetnosti nagradila je Mladenovića specijalnim prizna-njem. On je prvi pčelar Srbije koji je dobio priznanje SANU.

Učestalo je pisao izuzetne tekstove za časopis „Pčelar“ i za kratko vreme dva puta nagrađivan. U napisima i skupovima pčelara branio je interese pčelara i ener-gično se protivio prekomernoj upotrebi otrova u zaštiti ratarskih kultura i voć-njaka. Svi pčelari čija su društva stradala trovanjem, posle Mladenovićevih tekstova materijalno su obeštećeni.

Uskoro će biti okončana i dva suđenja, koja su pokrenuta posle Mladenovićevih članaka u „Pčelaru“, u kojima se autor poziva i kao svedok. To su prva suđenja pčelara protiv države. Gotovo je izvesno da će i ovom prilikom pčelari dobiti bar desetak hiljada evra u dinarskoj protivvrednosti za pretrpljenu štetu.

U znak priznanja za doprinos objavljivanju knjige Avrama Maksimovića „Novi pčelar“ na savremenom srpskom književnom jeziku, Mladenović je dobio diplomu „Jovan Živanović“.

Od 7. marta 2011. godine Mladenović je predsednik Udruženja pčelara „Avram Maksimović“ u Somboru. Pripada mu najveća zasluga što je Pčelarsko udruženje „Bačka“ promenilo ime u Udruženje pčelara „Avram Maksimović“. Za predsednika Udruženja Mladenović je izabran jednoglasnom odlukom članova Izvršnog odbora.
Trebalo mu je samo šest meseci da postigne izuzetne rezultate. Prostorije Udruženja kupljene su pre 41 godine, ali zbog slabog održavanja propali su prozori i fasada, a krov je pao pre nekoliko godina, pa je prokišnjavanje bilo uobičajena pojava.

Mladenović je za kratko vreme obezbedio da zgrada Udruženja dobije novu fasadu, nov prozor sa roletnom, da bi ovih dana bio završen krov sa novom jelovom građom, novi oluci i električni vodovi sa izolovanim kablovima. Popravljena je i ofarbana ulazna kapija, kao i zidovi u dvorišnom delu zgrade. Sređena je i unutrašnjost prostorija, a započet je i postupak za konverziju građevinskog zemljišta sa društvenog u privatnu svojinu.

Prvi put od osnivanja Udruženja, 8. marta 1970. godine organizovan je prolećni pregled pčela: obezbeđen je popust od 30 odsto Veterinarskog instituta u Somboru, a trećinu cene pregleda platilo je Udruženje.
Umesto u Gradskoj hali „Mostonga“ 19. međunarodni sajam pčelarstva održan je u centru Sombora, na odobravanje i zadovoljstvo izlagača i posetilaca. Ostvarena je i rekordna finasijska dobit od Sajma.

Tačno 50 najstarijih pčelara Udruženja „Avram Maksimović“ u Somboru u subotu, 8. oktobra 2011. godine, posetiće izložbu u Beogradu „Pčelarstvo Tašmajdan 2011“. Somborski pčelari će zatim posetiti i Spomenik neznanom junaku i TV toranj na Avali. Ukupne troškove snosiće Udruženje pčelara „Avram Maksimović“ u Somboru.

Broj članova Udruženja od Mladenovićevog izbora za predsednika povećan je za više od 10 posto, a gotovo izvesno je da će našem Udruženju pristupiti kompletno članstvo jednog susednog društva pčelara.

Za kratko vreme Mladenović je uradio ono što njegovi prethodnici nisu uspeli decenijama.

Njegova dela su najbolja preporuka da se izabere za člana Izvršnog odbora SPOS-a. A i red je da somborski pčelari posle 41 godine imaju predstavnika u Izvrš-nom odboru SPOS-a.

Sekretar Udruženja

Josip Jurić, profesor

[ssba]

Коментари

Comments are closed.

EnglishFrançaisDeutschMagyarRomânăРусскийСрпски језик
Izrada sajta Tirien