СПОВ
Савез пчеларских организација Војводине

Нови Сад, Руменачка 110а spovnovisad@gmail.com

Sastanak sa prestavnicima pčelarske asocijacije regije Kalabrija R.ItalijaДатум објављивања вести:
296 views

spov-logoNa štandu Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine, na 78. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu   u Novom Sadu  održan je sastanak 19. maja 2011. godine sa predstavnicima asocijacije pčelara regije Kalabrije. Sastanak je organizovala Gordana Slijepac, predstavnik Regionalne agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća iz Novog Sada.

spov-logo

 

Na štandu Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine, na 78. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu   u Novom Sadu  održan je sastanak 19. maja 2011. godine sa predstavnicima asocijacije pčelara regije Kalabrije. Sastanak je organizovala Gordana Slijepac, predstavnik Regionalne agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća iz Novog Sada.

 

Sastanak_sa_Italijanima_1DSCN0787

Delegaciju asocijacije pčelara regije Kalabrija predstavljao je predsednik Oriko Đuzepe (Oricco Giusepe), a Savez pčelarskih organizacija Vojvodine predsednik Nedeljko Stevanović.

Sastanku su prisustvovali menadžer asocijacije Sorentino Gilda (Sorrentino Gilda), sekretar SPOV-a Stojan Anđelković, dr Nada Plavša, docent  Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, dr Nebojša Nedić, docent  Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu.

Na sastanku su započeti razgovori o saradnji asocijacije pčelara Kalabrije i Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine. Ideja je  ostvarivanje pilot projekta koji bi podrazumevao  zajedničko ulaganje u pčelarstvo /pčelinja društva, edukaciju pčelara, lečenje pčela i proizvodnju pčelinjih proizvoda/. Ulaganje kroz privatni kapital  potencijalnih  pčelare iz Vojvodine i Ćuprije, finansijsku podršku regiona Kalabrije, pomoći ministarstva poljoprivrede Italije i Srbije. Krajnji cilj je zajednički nastup na tržištima Italije, Srbije i drugim zemljama sa kvalitetnim srpskim i kalabrijskim medom i drugim pčelinjim proizvodima.

Ukazali smo i istakli  medonosni  potencijal Vojvodine, sa posebnim osvrtom na lipov med sa Fruške gore, projekat Master plana  za Frušku goru koji je u pripremi i kojim se planira povećanje i poboljšanje medonosnih uslova  i broja košnica na tom prostoru.

Gospodin Oriko je predstavio njihovu asocijaciju i naglasio da u sastavu asocijacije ima 206 preduzeća. Pre osnivanja asocijacije (kompanije), kada nije bilo finansijske podrške, pčelari su se oslanjali samo na svoja finansijska sredstva i prosečno imali 45-50 kg meda po košnici godišnje. Osnivanjem asocijacije i plasiranjem slobodnog kapitala u pčelarstvo, što je omogućilo nabavku: većeg broja košnica, savremenije i pouzdanije opreme za pčelarstvo, kao i sigurniji plasman pčelinjih proizvoda, prosečna proizvodnja meda se povećala na 70-80 kg.

Ulaganje bi bilo u mlade pčelare koji će se baviti proizvodnjom meda i pčelinjih proizvoda. Ideja je da se takvim mladim ljudima obezbedi određeni broj košnica sa pčelama, a da oni to kroz pčelinje proizvode  višegodišnje vraćaju. Za početak bi to bilo 30-50 košnica uz podršku i npr. ministarstva poljoprivrede Srbije ili nekog  ko je zainteresovan i ima finansijska sredstva.  Stimulisala bi se nabavka selekcionisanih  matica, rojeva, košnica i opreme za pčelarstvo. Finansiranje bi bilo kroz privatni kapital potencijalnih pčelara iz Vojvodine i finansijsku podršku regiona Kalabrija uz pomoć ministarstva poljoprivrede Italije i Srbije. Svi koji koriste finansijska sredstva bi osnovali kompaniju (preduzeće) i nastupili na tržištima Italije, Srbije i drugih zemalja. Odnos ulaganja 51% Srbija i 49% Italija.

[ssba]

Коментари

Comments are closed.

EnglishFrançaisDeutschMagyarRomânăРусскийСрпски језик
Izrada sajta Tirien