СПОВ
Савез пчеларских организација Војводине

Нови Сад, Руменачка 110а spovnovisad@gmail.com

Društvo pčelara Starčevo



Датум објављивања вести:
414 views

 

grb_starceva_velikiSeme organizovanog pčelarstva u Starčevu posejano je još davne 1946. godine.
Ne iz nekog entuzijazma, već iz puke potrebe, pošto je bila sušna godina, a država je davala šećer za prihranu pčela samo organizovanim pčelarima.To je tako bilo sve dok je bilo i potrebe za prihranom.

 

pravoslavna_crkva_1788_resizeSeme organizovanog pčelarstva u Starčevu posejano je još davne 1946. godine.
Ne iz nekog entuzijazma, već iz puke potrebe, pošto je bila sušna godina, a država je davala šećer za prihranu pčela samo organizovanim pčelarima.To je tako bilo sve dok je bilo i potrebe za prihranom.

Posle toga, želja za organizovanjem pčelara je utihnula.

Pojavom varoe jakobson, velikog neprijatelja pčela, koja je uništavala čitave pčelinjake, ponovo je došlo do samoorganizovanja, ali i taj pokušaj nije uspeo.
Tek 1999. godine, jedna grupa entuzijasta je shvatila da budućnost starčevačkih i drugih pčelara zavisi od ujedinjenja i dobrog organizovanja i da se tajne pčelarstva na taj način lakše otkrivaju.

U decembru mesecu iste godine, sazvan je skup pčelara i tom prilikom oformljen inicijativni odbor, koji je pozvao pčelare, a potom i pripremio Osnivačku skupštinu 15. 01. 2000. god., na kojoj su izabrani predsednik društva i predsedništvo od 5 članova.

U toku 2000. godine donet je Statut društva i iste godine došlo je do članstva u Savezu Pčelarskih Organizacija Srbije, da bi se koju godinu kasnije društvo kao celina učlanilo i u Savez Pčelarskih Organizacija Vojvodine.
U obe organizacije društvo je učlanjeno radi lakšeg postizanja svojih ciljeva, a to su:
Obrazovanje pčelara, saradnja sa drugim društvima, da bi se sada, napretkom informacionih tehnologija, olakšala prodaja meda pčelarima preko web sajta SPOS-a.

Danas društvo pčelara Starčevo počinje drugu deceniju svoga bitisanja, a nadamo se da će ih biti još više.  Društvo broji oko 50 članova iz Starčeva i bliže okoline, ostvaruje uspešnu, sada već možemo reći, dugogodišnju saradnju sa Mesnom zajednicom Starčevo, starčevačkim novinama, kreativnim klubom, lovačkim društvom, konjickim klubom, izvidjačkim odredom Nadel, a otvoreno je i za saradnju sa drugim drištvima. Posebnu zahvalnost dugujemo RTV Pančevo, emisiji „Je l’ rodilo“ i uredniku Draganu Vujačiću na višegodišnjoj saradnji i popularisanju društva pčelara Starčevo na lokalnom nivou.
skupstina_007

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

skupstina_008

 

Dragan Paulić

[ssba]

Коментари

Comments are closed.

EnglishFrançaisDeutschMagyarRomânăРусскийСрпски језик
Izrada sajta Tirien