СПОВ
Савез пчеларских организација Војводине

Нови Сад, Руменачка 110а spovnovisad@gmail.com

Poseta pčelarima RumunijeДатум објављивања вести:
316 views

Temisvar_DSCN0484Delegacija Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine prisustvovala je 12. i 13. marta 2011. godine Prvom sajmu pčelara u Temišvaru. Osim predsednika i sekretara SPOVA Nedeljka Stevanovića i Stojana Andjelkovića, na ovom skupu bili su i predstavnici Udruženja pčelara iz Kikinde koji su i započeli saradnju sa prvim komšijama pčelarima u Rumuniji.

 


Delegacija Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine prisustvovala je  12. i 13. marta 2011. godine Prvom sajmu pčelara u Temišvaru. Osim predsednika i sekretara SPOVA Nedeljka Stevanovića i Stojana Andjelkovića, na ovom skupu bili su i predstavnici Udruženja pčelara iz Kikinde koji su i započeli saradnju sa prvim komšijama pčelarima u Rumuniji.

Temisvar_DSCN0484Asocijacija pčelara Temišvara i Giroda orgamnizovale su po uzoru na Martovsko savetovanje Saveza pčelarskih organizacija  Vojvodine Prvi medjunarodni sajam pčelasrtva prodajno izložbenog i stručnog karaktera.  Pčelari i proizvodjači pribora i opreme iz Rumunije, Srbije, Madjarske i Italije, njih oko 60-tak,  izložili su med i proizvode od meda, kozmetiku, i kompletan pribor i opremu za pčelarstvo. U stručnom delu, osim rumunskih predavača, o bolestima pčela govorila je  dr Nada Plavša, profesor pčelarstva na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu  i Dragoslav Bugarski iz Bačkog Petrovog Sela o praktičnom pčelarstvu.

Regionalna saradnja pčelara Vojvodine i Temišvarskog okruga počela je još prošle godine, da bi ove   bio potpisan Memorandum o saradnji dveju organizacija koji podrazumeva razmenu iskustava i medjusobnu saradnju.

Prvi Sajam pčelarstva u Temišvaru otvorio je rumunski ministar za poljoprivredu Valeriju Tabara, koji je govoreći o nacionalnom programu razvoja pčelarstva istakao da će država naredne tri godine u ovu poljoprivrednu delatnost izdvajati 7 miliona evra godišnje.

Region Timiš  ima 750 pčelara sa 29600 košnica i 250 tona  godišnjeg prinosa meda i to bagremovog, lipovog i livadskog.

Država podstiče pčelarstvo značajnim subvencijama: svim registrovanim pčelartima  sa više od 50 košnica preko Asocijacije obezbedjuje lekove za pčele, besplatne matice, košnice i pogače. Osim toga Evropska unija mladim pčelarima početnicima prvih 5 godina daje po 1500 evra godišnje, i za dve godine koliko je Rumunija članica EU 40 pčelara Temišvarskog okruga je dobilo ovu pomoć. Takodje, mlade bračne parove  do 40 godina  koji se odluče da žive na selu i da se bave pčelarstvom EU stimuliše sa 25.000  evra  bespovratnih sredstava, od kojih  30% pravda računima. 20 bračnih parova je dobilo ova sredstva i sada žive na selu i bave se pčelarstvom!

Naša delegacija je primljena veoma srdačno i komšije Rumuni su se trudili da nas što bolje upoznaju sa njihovim načinom i uslovima pčelarenja. Obišli smo 2 uzorna pčelinjaka.

Milanka Vorgić

Temisvar_DSC_4008

Temisvar_DSC_4073

 

Temisvar_DSC_4041

[ssba]

Коментари

Comments are closed.

EnglishFrançaisDeutschMagyarRomânăРусскийСрпски језик
Izrada sajta Tirien