СПОВ
Савез пчеларских организација Војводине

Нови Сад, Руменачка 110а spovnovisad@gmail.com

Pčelarski žurnal izašao iz štampeДатум објављивања вести:
387 views

P.naslovna10Upravo je iz štampe izašao najnoviji broj „Pčelarskog žurnala“ (br. 10) za januar, februar i mart 2011. koji obiluje zanimljivim tekstovima i prilozima.

Novi broj Žurnala otvara tekst „Ko su zapravo pčelari?“ koji donosi interesantne rezultate nesvakidašnje obimne i detaljne ankete urađene na uzorku od 1.300 pčelara sa pet kontinenata.

 


P.naslovna10Upravo je iz štampe izašao najnoviji broj „Pčelarskog žurnala“ (br. 10) za januar, februar i mart 2011. koji obiluje zanimljivim tekstovima i prilozima.

Novi broj Žurnala otvara tekst „Ko su zapravo pčelari?“ koji donosi interesantne rezultate nesvakidašnje obimne i detaljne ankete urađene na uzorku od 1.300 pčelara sa pet kontinenata.
U članku „Zanimljivosti sa međunarodnog foruma o apiterapiji i kvalitetu pčelinjih proizvoda“, poznati slovenački stručnjak Danilo Bevk sa ljubljanskog Nacionalnog instituta za biologiju iznosi najzanimljivije podatke sa predavanja najznačajnih svetskih apiterapeuta na međunarodnom forumu APIMEDICA & APIQUALITY održanom krajem prošle godine u Sloveniji.

Ilija Malović i u ovom broju piše o pićima na bazi meda, ovoga puta o poljsko-litvanskom likeru KRUPNIK u tekstu „Kad je votka bila med“.

Član našeg foruma, poznati beogradski pčelar hobista Rajko Borić pripremio je vrlo zanimljivu reportažu o pčelarskim parkovima u Amsterdamu.

U tekstu „Nosema ceranae i nestajanje pčela“, jedan od vodećih naučnika u COLLOSS-u Robert Pakston piše o najnovijim saznanjima o mikrosporidiji  Nosema ceranae. „Pčelarski žurnal“ objavljuje ovaj članak upravo na preporuku organizacije COLLOSS koja se poslednjih nekoliko godina bavi nestajanjem pčela u Evropi, a u kojoj učestvuju naučnici iz gotovo svih evropskih država, uključujući i Srbiju.

Od ovog broja „Pčelarski žurnal“ će u nastavcima objavljivati obiman rad o apiterapiji naših uglednih naučnih radnika sa Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu doc. dr Jevrosime Stevanović i prof. dr Zorana Stanimirovića. Naslov celokupnog rada glasi „APITERAPIJA – KORISNI EFEKTI PČELINJIH PROIZVODA I OPRAVDANOST NJIHOVE PRIMENE U ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI“. Pošto se u brojnim publikacijama i brošurama mogu naći mnoge naučno nepotvrđene tvrdnje o čudotvornim efektima pčelinjih proizvoda, kao i preporuke o načinu njihovog korišćenja koje su date od strane samoproklamovanih vidara, u ovom radu su navedeni samo naučno dokazani efekti propolisa, meda, mleča, pčelinjeg otrova i polena objavljeni u vodećim naučnim časopisima, koji opravdavaju njihovu primenu u humanoj i veterinarskoj medicini. U ovom broju „Pčelarskog žurnala“ biće više reči o korisnim efektima propolisa i opradanosti njegove primene u zdravstvenoj zaštiti.

Posle godinu i po dana, iz Kambodže se javio gospodin Tomaž Oštir koji je za ovaj broj „Pčelarskog žurnala“ pripremio fantastičnu reportažu o pčelarenju azijskom pčelom Apis cerana u ovoj dalekoistočnoj azijskoj zemlji. Narod u ovoj zemlji je u nedavnoj prošlosti pretrpeo strašne muke usled višedecenijskog terora Crvenih Kmera koji su pobili više miliona ljudi. Pre nekoliko godina gospodin Oštir je pokrenuo pčelarsku školu u Kambodži kako bi meštanima koji žive u najtežim i najoskudnijim mogućim uslovima pomogao da obezbede sopstvenu egzistenciju. I postigao je zadivljujuće rezultate!

U okviru stalne rubrike PČELARSKA PRAKSA, Veroljub Umeljić piše zanimljiv tekst o izboru mesta za pčelinjak.

Dragoslav Ilić – Mrča iz Šetonja kod Petrovca na Mlavi u članku „Anti varoozna visoka podnjača“ iznosi vrlo zanimljiv predlog načina za suzbijanje varoe.

U ovom broju, u redovnoj rubrici MEDONOSNO BILJE, predstavljena je za pčele veoma korisna biljka – Japanski troskot (Polygonum cuspidatum Sieb. & Zucc.).

Pošto je popularizacija nauke jasno opredeljenje „Pčelarskog žurnala“, u svakom broju prikazana su najnovija dostignuća pčelarske nauke. U ovom broju objavljen je veoma zanimljiv tekst „Matica – epigenetika kraljevske loze“ autorskog tandema Aleksandre Čitka i Larsa Čitke koji predstavlja uporednu analizu biologije i ponašanja pčela radilica i matice. Autori na maestralan način otkrivaju neke nove činjenice o dugovečnosti i plodnosti matice, matičnom mleču i još ponečem…

Nedavno je u organizaciji Evropske agencije za lekove u Londonu održana Radionica o lekovima za pčele. Na jednom mestu okupljene su sve zainteresovane strane, od pčelara praktičara, proizvođača lekova, veterinara, pokreta za zaštitu potrošača, do predstavnika regulatornih tela Evrpske Unije, i pčelarskih saveza zapadnoevropskih zemalja. Evropska agencija za lekove već godinama je aktivna na pospešivanju raspoloživosti veterinarskih lekova za tretiranje životinja i u tom pogledu inicirala je i promovisala inicijative na nivou EU. Upravo zbog toga je Agencija i organizovala ovu radionicu – s ciljem da se doprinese dostupnosti odgovarajućih sredstava za tretman za pčela. U obimnom tekstu „Prevencija i lečenje bolesti pčela – prošlost, sadašnjost i budućnost“ možete da pročitate najvažnija izlaganja sa ovog značajnog skupa.

I na kraju, u redovnoj rubrici URADI SAM dato je precizno uputstvo sa tehničkim crtežima za izradu LR košnice, kao i kombinovane LR-DB košnice.

Uživajte u novom „Pčelarskom žurnalu“!

Ivan Umeljić
tel. +3811124978 90, +3816424244 55
pcelarskizurnal@yahoo.com

www.umeljic.com

P.sadrzaj10

P.sadrzaj-ilustrovani10

 

 

[ssba]

Коментари

Comments are closed.

EnglishFrançaisDeutschMagyarRomânăРусскийСрпски језик
Izrada sajta Tirien