СПОВ
Савез пчеларских организација Војводине

Нови Сад, Руменачка 110а spovnovisad@gmail.com

PREDSEDNIK SPOS-a POD POLICIJSKOM ZAŠTITOM OD JUČEДатум објављивања вести:
357 views

Policija_kola_1293276192U 19.46 sati 24. decembra 2010. godine predsednik SPOS-a primio je telefonsku pretnju prebijanjem sa telefonskog broja poznatog policiji. Nepoznati muški glas mu se obratio i uputio pretnje (detalji poznati policiji).


Policija_kola_1293276192U 19.46 sati 24. decembra 2010. godine predsednik SPOS-a primio je telefonsku pretnju prebijanjem sa telefonskog broja poznatog policiji. Nepoznati muški glas mu se obratio i uputio pretnje (detalji poznati policiji).

Proteklih dana u toku je akcija na suzbijanju pojave meda na tržištu koji ne odgovara Pravilniku o kvalitetu meda. Nakon prijave SPOS-u od strane pčelara da se u nekim megamarketima med određenih firmi prodaje na malo u teglama i po 215 dinara (dok je otkupna cena 268 dinara), SPOS je najpre tu pojavu prijavio Veterinarskoj inspekciji Ministarstva poljoprivrede, koja je prijavu prosledila inspektorima na terenu. Iako još uvek nema zvaničnog saopštenja koje željno iščekujemo, saznajemo da je obavljena kontrola kvaliteta takvog meda u jednom marketu u Novom Sadu.

Paralelno sa tim, predsednik SPOS-a sastao se sa ministrom trgovine 29. novembra 2010. godine, a jedna od tema razgovora bio je i novi Zakon o zaštiti potrošača koji stupa na snagu 1. januara 2011. godine. Ministar smatra da će taj Zakon rešiti problem pojave neispravnih medova na tržištu i obećao je da će nadležna inspekcija Ministarstva trgovine učiniti maksimalne napore i odreagovati na svaku prijavu pčelara o pojavi meda sumnjivog kvaliteta na tržištu. Ali je rekao da on lično neće čekati 1. januar, već da će odmah reagovati kroz razgovor sa direktorima megamarketa, što je i učinio. U toku je provera naše prijave, i ako akcija bude do kraja nezavisna – čemu se opravdano nadamo jer se ministar lično založio, pčelari već sada vrlo dobro mogu da pretpostave kakvi će biti rezultati.

Ovde se izvinjavamo posetiocima sajta SPOS-a što ne možemo da damo detaljnije podatke, ali znamo da svi koji detaljno prate rad SPOS-a verovatno dobro znaju o čemu se prevashodno radi. Policija je o tome zvanično obaveštena juče, i poznati su joj svi detalji, čak i oni koji još uvek ne mogu biti objavljeni javnosti, pre svega ko je izložen sumnji da je nalogodavac ove pretnje.

Inače, ovo je treća pretnja predsedniku SPOS-a od juna prošle godine na ovamo, samo što prethodne dve pretnje nisu zvanično prijavljene. Nakon jedne veće kontrole kvaliteta meda po prijavi Saveza pčelarskih organizacija Srbije (a ne predsednika SPOS-a kako neki misle – čim misle da pretnjom njemu mogu da zaustave proces koji je u toku, jer je predsednik SPOS-a zadužen da sprovodi odluke Izvršnog odbora SPOS-a, koji je za to ovlašćen od strane Skupštine SPOS-a), održan je 12. juna 2009. godine u Privrednoj komori Srbije sastanak Grupacije za pčelarstvo i proizvodnju meda Privredne komore, na kojem je vlasnik firme Irikom, javno zapretio pred tridesetak prisutnih i pred predstavnicima medija, da će skuvati u kazanu predsednika SPOS-a i od njega napraviti med. Tu informaciju objavio je i časopis Pčelar za jul 2009. godine, kao i sajt našeg Saveza. Na žalost, predsednik SPOS-a nije iskoristio pravo da ga tuži, iako mu je javno pretio smrću.

Naredna, sada anonimna, pretnja upućena je telefonom pre nekoliko meseci, pozvan je naš Savez, javila se Jagoda Milenković, naš knjigovođa, i rečeno joj je da prenese predsedniku „da je gotov“. I taj slučaj nije zvanično prijavljen, na žalost, jer je smatran neozbiljnim.

Pošto opravdano pretpostavljamo da je trenutna akcija kontrole kvaliteta meda verovatni razlog za ovakvu reakciju tj. ovu pretnju, predsednik SPOS-a se sada zvanično obratio policiji. Odmah posle dobijanja pretnje, kontaktirao je najpre ministra trgovine gospodina Slobodana Milosavljevića i državnog sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova gospodina Dragana Markovića, tražeći savet kako da se ponaša. I jedan i drugi su mu savetovali da slučaj odmah zvanično prijavi policiji kako bi ona mogla da reaguje, što je on i učinio, i kako bi mogla da mu bude obezbeđena policijska zaštita.

SPOS očekuje detaljnu istragu nadležnih organa, i utvrđivanje naredbodavca pretnje u što skorijem roku. Takođe, SPOS se zahvaljuje nadležnima iz Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva trgovine i usluga koji su pravovremeno reagovali i preduzeli akcije u svojoj nadležnosti.

Preuzeto sa sajta: www.spos.info

 

[ssba]

Коментари

Comments are closed.

EnglishFrançaisDeutschMagyarRomânăРусскийСрпски језик
Izrada sajta Tirien