СПОВ
Савез пчеларских организација Војводине

Нови Сад, Руменачка 110а spovnovisad@gmail.com

Održan XVIII međunarodni sajam pčelarstva u Somboru 2010



Датум објављивања вести:
568 views

sajam_sombor_mala18. Međunarodni sajam pčelarstva u Somboru održran je 28. i 29. avgusta u gradskoj hali ˝Mostonga˝ na periferiji Sombora. Sajam je otvorio gradonačelnik Sombora Nemanja Delić, a gostima i izlagačima iz Bosne, Crne Gore, Mađarske i Srbije (njih oko 50) su se obratili predsednik PU ˝Bačka˝ Sombor Milorad Prijić, predsednik SPOV-a Nedeljko Stevanović.

sajam_sombor

18. Međunarodni sajam pčelarstva u Somboru održran je 28. i 29. avgusta u gradskoj hali ˝Mostonga˝ na periferiji Sombora. Sajam je otvorio gradonačelnik Sombora Nemanja Delić, a gostima i izlagačima iz Bosne, Crne Gore, Mađarske i Srbije (njih oko50) su se obratili predsednik PU ˝Bačka˝ Sombor Milorad Prijić, predsednik SPOV-a Nedeljko Stevanović.

Na sajmu se našlo za svakog ponešto. Posetioci su se snabdeli pčelinjim proizvodima direktno od pčelara, a pčelari potrebnim repro materijalom od proizvođača.

Zapaženo je bilo i prisustvo velikog broja posetilaca iz Hrvatske, koji su tražili stolicu više na predavanju dr Slavomir Popović na temu ˝Na pčelinjaku tokom godine˝.

Na OKRUGLOM STOLU o ˝Problematici u pčelarstvu˝ govorili su gosti iz Mađarske i Hrvatske.

Izlaganje gospodina Benjamina iz Mađarske bilo je o njihovom načinu pčelarenja i sprovođenja nacionalnog programa koji finansiraju država i Evropska Unija. Tim programom je obuhvaćeno informisanje pčelara, seoba pčela, uzorkovanje meda, borba protiv varoe, nabavka opreme… Mađarska je podeljena u 21 region i svaki ima savetnika za pčelarstvo. Registrovani pčelari dobijaju po 5 eura po pčelinjoj zajednici za nabavku šećera i borbu protiv varoe u odnosu 2.5 eura za svaku stavku. Za kupovinu opreme (električna vrcaljka, otklapač saća…) dobijaju po 400 eura, a u programu je uvođenje 20% žičanih podnjača radi kontrole brojnosti varoe. Poseduju uređene reprezentativne pčelinjake, čiji su vlasnici predavači i do njih pčelari mogu doći organizovano, a prevoz im je besplatan. Košnice obeležavaju čipovima koji su ugrađeni u zbeg svakog društva. Veliki problem je krađa košnica i sa time teško izlaze na kraj.

Sa pčelarima iz Hrvatske na ˝Okruglom stolu˝ je dogovorena prekogranična saradnja sa sledećim sastankom u Osjeku.

Prvog dana Sajam je obišlo više od 700 posetilaca, a organizator se potrudio da priredi zajedničku večeru za sve učesnike, što je bilo još jedno lepo druženje pčelara i organizacionog odbora.

Organizatori, SPOS, SPOV i pčelarska udruženja Zapadno Bačkog Upravnog Okruga zajedno sa PU ˝Bačka˝ iz Sombora, kao nosiocem organizacije uložili su dosta truda, da iz Sombora svi učesnici ponesu lepe utiske i slike o sajmu.

Slike sa sajma možete pogledati u sekciji za pčelare – galerija

 

Organizacioni odbor
[ssba]

Коментари

Comments are closed.

EnglishFrançaisDeutschMagyarRomânăРусскийСрпски језик
Izrada sajta Tirien