СПОВ
Савез пчеларских организација Војводине

Нови Сад, Руменачка 110а spovnovisad@gmail.com

Održan XVI Festival meda u Novom SaduДатум објављивања вести:
493 views

festival_meda_NS
Društvo pčelara „Jovan Živanović“ i Grad Novi Sad nastavljaju tradiciju Festivala meda, i u
centru grada, u Zmaj Jovinoj ulici, od 17. do 19. septembra organizovali su 16. Festival meda Novi Sad 2010. U „najslađoj“ ulici smestilo se 89 izlagača, iz gotovo svih krajeva Srbije i iz Trebinja.

festival_ns

Društvo pčelara „Jovan Živanović“ i Grad Novi Sad nastavljaju tradiciju Festivala meda, i u centru grada, u Zmaj Jovinoj ulici, od 17. do 19. septembra organizovali su 16. Festival meda Novi Sad 2010. U „najslađoj“ ulici smestilo se 89 izlagača, iz gotovo svih krajeva Srbije i iz Trebinja.

Festival meda je otvorila zamenica predsednika Skupštine grada, Marija Vrebalov, koja je istakla da je ova značajna i korisna manifestacija, stekla veliki ugled i popularnost i promoviše pčelinje proizvode koji se još uvek ne dovoljno koriste u ishrani kao hrana i lek.

U Gradskoj kući je proglašena Kraljica meda. Tu titulu ponela je Nataša Radić iz Novog Sada, čija se porodica bavi pčelarstvom od 1985. godine. Uručena su priznanja najzaslužnijim pregaocima u oblasti pčelarstva, a najmladjim novosadjanima poklonjen je med (SOS Dečje selo u Sremskoj Kamenici, PU Radosno detinjstvo, Dečja bolnica, štićenici Doma za decu i omladinu ometenu u razvoju u Veterniku, i učenici ŠOSO „Milan Petrović“).

U Gradskoj biblioteci održana je promocija monografije Društva pčelara „Jovan Živanović“ autora sociologa Zorice Korice – Aćimović. Monografija obuhvata široko područje i čitaoce vodi kroz vreme i istoriju, ne samo novosadskog Društva već i razvoja pčelarstva u Vojvodini i Srbiji.

Povodom 16. Festivala štampana je publikacija „Pčelarstvo i životna sredina“, a održana je i tribina SPOS-a na kojoj se razgovaralo o položaju Srbije na svetskom tržištu meda, o Srbiji kao domaćinu Apimondije 2017. godine, tegli SPOS-a, plasiranju meda, tržištu pčelara sa manjim brojem košnica, registraciji pčelarskih vozila, plasmanu meda u zemljama okruženja i šire, taksama za pašu, obeležavanju košnica …

Slike sa sajma možete pogledati u sekciji Za pčelare – galerija slika

 

Zoran Laličić
[ssba]

Коментари

Comments are closed.

EnglishFrançaisDeutschMagyarRomânăРусскийСрпски језик
Izrada sajta Tirien