СПОВ
Савез пчеларских организација Војводине

Нови Сад, Руменачка 110а spovnovisad@gmail.com

Фрушкогорски липов мед ( kако продати мед за 1500 РСД/КГ ? )Датум објављивања вести:
505 views

Предавач: Ђорђе Мркић, удружења пчелара „Јован Живановић“ из Новог Сада

Датум: 1.12.2017.

 

Ђорђе Мркић из удружења пчелара „Јован Живановић“ из Новог Сада је 1. децембра 2017. године одржао предавање на тему Фрушкогорски липов мед (Како продати мед за 1500 РСД/КГ?) у просторијама пчеларског друштва „Миливој Бугарски“ у Зрењанину. Предавању је присуствовало око 50 пчелара из Зрењанина и околине.

Предавач је истакао да је фрушкогорски липов мед јединствен у Европи по томе што садржи више од 60% полена липе. Разлог за тако велики удео липовог полена у меду је чињеница да трећину шумског растиња на Фрушкој Гори чине липе (највећа концентрација липе у Европи). Како предавач наглашава, за добијање ознаке географског порекла, први корак је израда елабората у којем су утврђене карактеристике самог производа и услови његове производње. Након израде елабората следи сертификација коју спроводе сертификационе куће које одређује Министарство пољопривреде Републике Србије. Фрушкогорски липов мед је сертификован, што подразумева контролу на пет нивоа, због чега је његова цена на тржишту већа. Предавач је нагласио да је цена овог меда на домаћем тржишту 1200 динара за килограм, док је његова цена на сајмовима у Торину и Штутгарту била од 20 до 24 Еура за килограм. Међутим, због посебних услова које пчелари треба да испоштују у производњи меда, мали број њих се одлучује за производњу овог меда. На пример, сертификација подразумева да се мед пакује на територији Фрушке Горе, што спречава пчеларе да пренесу своје кошнице на сунцокретову пашу пре него што мед сазри и изврца се. За подстицање већег броја пчелара да производе овај мед, који би се могао извозити по врло добрим ценама, неопходно је обезбедити инфраструктурне услове, пре свега пунионицу на подручју Фрушке Горе, а потом и погодније административне услове.

Након предавања, предавач је одговарао на питања присутних пчелара, при чему је напоменуо да се исто тако и сунцокретов мед из Баната може сертификовати.

Жељко Стојанов

Распоред наредних предавања, као и остала обавештења о раду ПДМБ

можете пратити на сајту: www.pdmb.in.rs

[ssba]

Коментари

Comments are closed.

EnglishFrançaisDeutschMagyarRomânăРусскийСрпски језик
Izrada sajta Tirien