СПОВ
Савез пчеларских организација Војводине

Нови Сад, Руменачка 110а spovnovisad@gmail.com

RADIONICA „NOZEMOZA PČELA I NJENO PREPOZNAVANJE MIKROSKOPOM“



Датум објављивања вести:
457 views

spov-logoU  udruženja pčelara „Pčela“ iz Subotice  21.01.2017. godine je održana radionica pod nazivom „Nozemoza pčela“

alt

 

 

RADIONICA POD NAZIVOM
„NOZEMOZA PČELA I NJENO PREPOZNAVANJE MIKROSKOPOM“

U prostorijama Udruženja pčelara „Pčela“ iz Subotice u subotu 21.01.2017. godine je održana radionica pod nazivom „Nozemoza pčela i njeno prepoznavanje“. Radionicu je organizovao Savez pčelarskih organizacija Vojvodine pod rukovodstvom mr Stojana Anđelkovića.

 

Na radionicu su došli pčelari iz UP „Pčela“ iz Subotice, i to:

1.    Jovica Marcikić
2.    Antal Holo
3.    Jakov Pekić
4.    Ratko Lazarević
5.    Dragoljub Matić

Pčelari su upoznati sa nozemozom i američkom kugom i pokazano im je kako se prepoznaju pod mikroskopom.

Pčelari su sami pripremali preparate za posmatranje i sami podešavali mikroskop.

alt

Mikroskop je sa uvećanjem od 1000x i opremljeni su kamerom koja može da fotografiše ili pravi video zapise. Snimci koji su napravljeni pomoću kamere mogu se uvećavati još nekoliko stotina puta, tako da se veoma mali objekti mogu uočiti i indentifikovati. Polaznicima je pokazano i kako se može zrno polen prepoznati, tako da kasnije mogu i sami da vide i utvrde koliko ima pojedinih polenovih zrna u medu.

alt

Praktičan rad i upoznavanje sa nozemom pčela i američkom kugom pčela izveo je dr Igor Stojanov iz Naučnog instituta za veterinarstvo „Novi Sad“ iz Novog Sada. Pokazao je i uputio kako se pripremaju preparati za nozemu pčela i polenova zrnca, a posebno detaljno i veoma precizno izneo pripremu preparata za američku kugu pčela. Mr Stojan Anđelković je pokazao povezivanje mikro kamere sa računarom i mikroskopom, kako se koristi program „ToupWiev“ i opisao sastavne delove mikroskopa sa njihovim održavanjem.

alt

Polaznici radionice su dobili skriptu koju su napisali dr Igor Stojanov, MSc Žarko Bodroški i mr Stojan Anđelković. Skripta je sa detaljnim uputstvom o instaliranju programa za fotografisanje i snimanje sa mikroskopa, sa detaljnim uputstvom o rukovanju i održavanju mikroskopa i detaljno uputstvo kako pripremiti preparat za posmatranje pod mikroskopom.

alt

Svi polaznici radionice dobili su sertifikate da su obučeni za rad sa mikroskopom.

Na kraju radionice predsednik SPOV-a, mr Stojan Anđelković, je predao mikroskop i mikro kameru predsedniku udruženja pčelara „Pčela“, Dragoljubu Matiću, na dalje korišćenje i čuvanje.

alt


 
Sa ovom radionicom nastavljena je višegodišnja edukacija pčelara Vojvodine u okviru Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine.

Projekat je finasijski pomogao Sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vojvodine.

Rukovodilac radionice
mr Stojan Anđelković

[ssba]

Коментари

Comments are closed.

EnglishFrançaisDeutschMagyarRomânăРусскийСрпски језик
Izrada sajta Tirien