СПОВ
Савез пчеларских организација Војводине

Нови Сад, Руменачка 110а spovnovisad@gmail.com

PREMINUO IMRE PASTOR (1947 – 2016)Датум објављивања вести:
280 views

spov-logoImre Pastor, bio  je pčelar i predsednik Udruženja pčelara „Tisa“ u Bečeju u periodu 1997-2001.godine.
Imre Pastor će biti sahranjen u Bečeju na Donjegradskom groblju  u četvrtak 28. januara 2016. godine.

spov-logoPREMINUO IMRE PASTOR

Imre Pastor, bio  je pčelar i predsednik Udruženja pčelara „Tisa“ u Bečeju u periodu 1997-2001. godine.
Imre Pastor će biti sahranjen u Bečeju na Donjegradskom groblju  u četvrtak  28. januara  2016. godine.


       
Imre Pastor je rođen u Bečeju 31. oktobra 1947. godine. Za svoje zanimanje je izabrao prosvetu decu -nastavnički poziv. A, upoznao je i pčele. Pčelario je sa AŽ i Boconadi košnicama i 1986.godine je postao član Udruženja pčelara u Bečeju. Njegov uporan, izdržljiv, požrtvovan, pedantan, pošten, dobronameran i humoristički karakter je bio povod da bude zamoljen da primi funkciju predsednika udruženja, što je on i prihvatio i 12.januara 1997.godine na godišnjoj skupštini udruženja je bio izabran za predsednika udruženja.
    
Imre je, kao predsednik udruženja, uneo toliko energije, oduševljenje, požrtvovanost u rad udruženja kao niko pre toga. Bilo bi jako dugačko nabrojati sve  i izložićemo samo nešto od svega toga:
    
-Broj članova udruženja je poraslo sa 66 na 123 (102 redovna člana, 14 počasna i 7 omladinca).
    
-Predat je zahtev Skupštini opštine da odobri korišćenje jedne prostorije u Domu „Lenđel Ištvan (Bočkoroš), što je i odobreno.
    
-Bila su doneta lična zaduženja: za nabavku repromaterijala, za zaštitu pčela od trovanja, za rad sa omladinom (u školi je osnovao pčelarsku grupu sa dve košnice i 7 učenika), itd.
    
-Uspostavljena je nova ili pojačana ranija saradnja sa pčelarskim udruženjima: Ada, Novi Sad, Beočin, Kamenovo, Temerin, Beograd, itd.
    
-Novine (Mađar So, Dnevnik, Bečejski dani, Dobro jutro, Pčelar, itd.) su redovno izveštavale o radu i događajima u udruženju.
    
-Prilikom održavanja godišnjih skupština udruženja održavana su i svečanosti sa učešćem plesnih i muzičkih grupa (Petefi Šandor, Orion, Jobaratok) i viđenih gostiju:  radnika RTV Novi Sad (Uj Zoltan, Slavko Jakovljević voditelj emisije „Dobro jutro pčelari),   direktor Radio Bečeja, predstavnici PIK Bečeja, štamparije „Proleter”, fabrike nameštaja „8 oktobar”, „Toplane” Bečej, zatim „Evrotoma” iz Rume, vlasnici ili predstavnici trgovina „Bečejpromet”, „Rona”, „Nektar”, „Tisakop”, Sretenović-fotograf, Karolj Penzeš-slikar, mr Husagh Endre- predsednik opštine Bečej, dr Luka Kolarov-predsednik Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine, Žarko Živanović-unuk Jovana Živanovića, Vera Dragin-direktor gimnazije, Jene Boban-direktor Tehničke škole, dr Bogdan Aleksandrić-predsednik udruženja lekara u Bečeju, kraljice meda tadašnjih godina,itd.itd.
    
-Na Imretov predlog proširen je naziv udruženja  i od tada  do danas se naziva  Udruženje pčelara „Tisa” Bečej.
    
-Bile su organizovane posete, kao što je XI. Međunarodni pčelarski susret u Jasberenju u Mađarskoj, Festival meda u Novom Sadu (kada je 1998.godine za kraljicu meda bila izabrana Snežana Bugarski član udruženja), itd. Posete i predavanja su snimljene na video trake.
    
Na Imretov predlog je napisana i knjiga „115 godina organizovanog pčelarstva na teritoriji opštine Bečej“, tj. za vreme između 1891. i 2006.godine,  u kojoj je sve napisano i za vreme dok je Imre bio predsednik udruženja. Zbog necelishodne odredbe Statuta udruženja da mandat predsednika može trajati najviše 4 godine, Imre na godišnjoj skupštini udruženja 12. marta 2001. godine nije mogao biti dalje izabran za predsednika. Za svoj rad i zalaganje je dobio niz priznanja putem novina, od znamenitih ljudi i pčelarskih organizacija. 1997. godine je dobio diplomu i zlatnu značku „Zaslužni pčelar“ i 2000. godine diplomu „Profesor Jovan Živanović“ od Saveza pčelarskih organizacija Srbije, a od udruženja „Zahvalnicu“ 2003. godine.
    
Hvala mu za sve što je učinio za pčelarstvo i udruženje. Neka počiva u miru!

Bečej, 26. januar 2016.
 

Udruženje pčelara „Tisa“ Beče

[ssba]

Коментари

Comments are closed.

EnglishFrançaisDeutschMagyarRomânăРусскийСрпски језик
Izrada sajta Tirien