СПОВ
Савез пчеларских организација Војводине

Нови Сад, Руменачка 110а spovnovisad@gmail.com

RADIONICA ZA PČELARE U PROSTORIJAMA SAVEZAДатум објављивања вести:
332 views

spov-logoRADIONICA POD NAZIVOM „NOZEMOZA PČELA I NJENO PREPOZNAVANJE MIKROSKOPOM“

spov-logoRADIONICA POD NAZIVOM
„NOZEMOZA PČELA I NJENO PREPOZNAVANJE MIKROSKOPOM“

 

U prostorijama Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine u subotu 12.12.2015. godine je održana radionica pod nazivom „Nozemoza pčela i njeno prepoznavanje“. Radionicu je organizovao SPOV pod rukovodstvom mr Stojana Anđelkovića.

Na radionici su došli pčelari iz UP „Kikinda“ iz Kikinde i UP „Vršac“ iz Vršca. Pčelari su upoznati sa nozemom i američkom kugom i pokazano im je kako se prepoznaju pod mikroskopom.

Pčelari su sami pripremali preparate za posmatranje i sami podešavali mikroskop.

Mikroskopi su sa uvećanjem od 1000x i opremljeni su kamerama koje mogu da fotografišu ili prave video zapise. Snimci koji su napravljeni pomoću kamere mogu se uvećavati još nekoliko stotina puta, tako da se veoma mali objekti mogu uočiti i indentifikovati. Polaznicima je pokazano i kako se može zrno polen prepoznati, tako da kasnije mogu i sami da vide i utvrde koliko ima pojedinih polenovih zrna u medu.

Praktičan rad sa mikroskopom i upoznavanjem sa nozemom pčela i američke kuge pčela izveo je dr Igor Stojanov iz Naučnog instituta za veterinarstvi „Novi Sad“ iz Novog Sada. Pokazao je i uputio kako se pripremaju preparati za nozemu pčela i polenova zrnca, a posebno detaljno i veoma precizno izneo pripremu preparata za američku kugu pčela.

Polaznici radionice su dobili skriptu sa detaljnim uputstvom o nezemozi pčela i američke kuge pčela i uputstvima za pripremu preparata i rukovanjem mikroskopom. Pored toga, svi će dobiti sertifikate.

Sa ovom radionicom nastavljena je višegodišnja edukacija pčelara Vojvodine u okviru Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine.

Projekat je finasijski pomogao Sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vojvodine.

 

alt

alt

alt

alt

alt

 

Rukovodilac radionice
mr Stojan Anđelković

[ssba]

Коментари

Comments are closed.

EnglishFrançaisDeutschMagyarRomânăРусскийСрпски језик
Izrada sajta Tirien