СПОВ
Савез пчеларских организација Војводине

Нови Сад, Руменачка 110а spovnovisad@gmail.com

VELIKI GUBITAK PČELA U ATARIMA OPŠTINE KIKINDAДатум објављивања вести:
265 views

spov-logoOd srede (01.07.2015.) u atarima Kikindske opštine dolazi do stradanja pčela koje još uvek traje.

spov-logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Od srede (01.07.2015.) u atarima Kikindske opštine dolazi do stradanja pčela koje još uvek traje.

Pčelari su primetili da sa početkom cvetanjam suncokreta pčele padaju mrtve ispred košnice. Kako je stradanje pčela bilo veliko i masovno o tome su obavestili opštinsku inspekciju i policiju. Veterinarska i ekološka inspekcija zajedno sa policijom su izašli na teren i upoznali se sa činjenicama. Zbog visoke štete i masovnog stradanja pčela javni tužilac je najavio pokretanje istrage o privrednom prestupu, za sada protiv „n lica“.

Na sastanku koji je održan u ponedeljak sa predsednikom opštine Pavlom Markovim, a kojem je prisustvovao i predsednik SPOV-a mr Stojan Anđelković, predočene su sve trenutne posledice, a i ono što će tek uslediti. Predsednik Markov je saslošao sve što je rečeno i obećao da će se lično založiti da se ovo stradanje pčela rasvetli i vinovnik primereno kazni.

Predsednik SPOV-a je posebno insistirao na doslednu primenu zakona i podsetio da je ministarstvo poljoprivrede donelo uredbu kojom se stavlja moratorijum na neonikotinoide sa datumom 01.01.2014. godine, ali da mu je poznato da je taj datum nekoliko puta prolongiran i zadnji koji figuriše je 30.06.2015. godine. Evropska unija je takođe svojom direktivom na neonikotinoide stavila moratorijum od tri godine, da bi se ustanovilo dali dolazi do oporavka pčela u evropi ili ne. Kako se vremenski moratorijumi poklapaju pitanje je koji će zaključak naša država doneti. Takođe, je rekao da se vinovnik može lako utvrditi. Poznato je na kojoj je parceli, ko koristi tu parcelu i koji je hibrid. Prema tome treba da se zvanično utvrdi čime su seme hibrida ili biljka  tretirani kada se ovakve katastrofa dogodila.

Uzorci, pčela i biljaka suncokreta, su uzeti i dati na analizu, a policija istražuje i pokušava da razjasni sve nepoznate činjenice.

Prema poslednjim podacima, na osnovu prijava, broj stradali društava pčela je porastao preko 2.000.

Molimo sve pčelare da svoje gubitke prijave predsedniku udruženja ili veterinaru za  datu teritoriju.

Savez pčelarskih
organizacija Vojvodine

[ssba]

Коментари

Comments are closed.

EnglishFrançaisDeutschMagyarRomânăРусскийСрпски језик
Izrada sajta Tirien