СПОВ
Савез пчеларских организација Војводине

Нови Сад, Руменачка 110а spovnovisad@gmail.com

ODRŽANA PČELARSKA MANIFESTACIJA »PČELARSKI DANI LIPE 2015«Датум објављивања вести:
272 views

spov-logoU  subotu 20. juna 2015.god. na Fruškoj Gori

održana je pčelarska manifestacija 

„PČELARSKI DANI LIPE 2015.“

 

spov-logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U organizaciji Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine, a uz pomoć udruženja pčelara Iriga, Rume, Sremskih Karlovaca, Šida, Sremske Mitrovice i Erdevika, održana je u subotu 20. juna pčelarska manifestacija  „PČELARSKI DANI LIPE 2015.“ na Fruškoj Gori.

Ove godine udruženja pčelara „Jovan Živanović“ iz Sremskih Karlovaca i „Lipa“ iz Erdevika su organizovali lokalne manifestacije i dali svoj doprinos popularizaciji lipe i meda od lipe.

Manifestaciji su prisustvovali predstavnici pčelarskih organizacija  Vojvodine i gosti iz pojedinih udruženja Srbije. Iz inostranstva bili su prisutni pčelari iz Rumunije, Mađarske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Težište manifestacije je bilo u Sremskim Karlovcima.

Učesnike manifestacije je primio, pozdravio, poželeo dobro dobrodošlicu i prijatan boravak u Sremskim Karlovcima, zamenik predsednika opštine Rajko Marinković.

Posle obraćanja učesnicima manifestacije primio je u svojoj kancelariji predstavnike pčelara iz Vojvodine i goste. Na ovom sastanku se razgovaralo i bolje upoznalo sa opštinom Sremski Karlovci i pčelarstvu. Sremski Karlovci su iz prošlosti poznati kao kulturni i prosvetni centar srba.

U svečanoj sali predavanje o lipi održala je profesorica Jelena Ninić Todorović, profesor pejzažne arhitekture i hortikulture na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. U istoj sali su podeljeni sertifikati o završenoj pčelarskoj školi. Polaznici su bili pčelari Sremskih Karlovaca i učenici karlovačke bogoslovije.

Na trgu Četiri lava organizovana je prodajna izložba pčelinjih proizvoda i pčelarske opreme.

Turistički vodič je sve prisutne detaljno upoznao sa znamenostima Sremskih Karlovaca i sve što je bitno za srbe i srpski narod. Posetioce je odveo do „Kapele mira“ i ispričao im je značaj i ulogu koju je imali pri potpisivanju mira između zaraćenih strana.
 

alt

alt

 alt

alt

alt

alt

alt

U sklopu Programa manifestacije posećen je jedinstven  Muzej pčelarstva i vinski podrum porodice Živanović u Sremskim Karlovcima. Pčelari su videli izložene eksponate iz vremena pčelarenja profesora  Jovana Živanovića, a i kasnijeg perioda i sve ono što je za taj period bilo značajno za  razvoj pčelarstva.

alt


Na kraju je organizovano  zajedničko druženje u vili „Belilo 69“ u Sremskim Karlovcima.

alt

alt


Zahvaljujemo se Opštini Sremski Karlovci, vlasniku muzeja pčelarstva Žarku Živanoviću i udruženjima pčelara „Jovan Živanović“ iz Sremskih Karlovaca i „Lipa“ iz Erdevika, koji su uzeli učešće i pomogli organizovanje manifestacije „Pčelarski dani lipe 2015“.

Nadamo se da će  manifestacija – „Pčelarski dani lipe 2016“  biti masovnija i da će sva udruženja na Fruškoj gori uzeti učešće i doprineti da bude tradicionalna.

Manifestacija je bila propraćena od strane sredstava javnog informisanja, bili su prisutni elektronski i novinski mediji, lokalni i RTV.

Za Organizacioni odbor
mr Stojan Anđelković
 predsednik SPOV-a

[ssba]

Коментари

Comments are closed.

EnglishFrançaisDeutschMagyarRomânăРусскийСрпски језик
Izrada sajta Tirien