СПОВ
Савез пчеларских организација Војводине

Нови Сад, Руменачка 110а spovnovisad@gmail.com

Komentar na nacrt izmena Statuta SPOS-aДатум објављивања вести:
277 views

spov-logoIzvršni odbor SPOV-a ne prihvata nikakvo minimiziranje pojedinih organizacija, pogotovu Savez pčelarskih organizacija Vojvodine.

spov-logoIzvršni odbor SPOV-a ne prihvata nikakvo minimiziranje pojedinih organizacija, pogotovu Savez pčelarskih organizacija Vojvodine.

 

KOMENTAR  NA NACRT ODLUKE O IZMENAMA I DOPUNAMA STATUTA SPOS-a

 

Izvršni odbor Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine na  sednici od 24.12. 2014. godine oformio je Komisiju za komentar na nacrt odluke o izmenama i dopinama Statuta SPOS-a, u sastavu: Dušan Marinkov, Vladimir Kovačević, Stojan Anđelković i Dragan Mladenović. Komisija ima ovlašćenje da  formuliše stavove IO SPOV-a o nacrtu odluke o izmenama i dopunama Statuta SPOS-a,  prosledi  ih SPOS-u i objavi na  sajtu  SPOV-a.

Izvršni odbor SPOV-a najenergičnije odbacuje predlog da se Savez pčelasrskih organizacija Vojvodine koja postoji više od 40 godina i prepoznatljiva je kako u Srbiji, tako i u inostranstvu jednostavno činovničkim aktom  bude izbrisana.

 

SPOV je nerasakidivi deo Saveza pčelarskih organizacija Srbije, jer je to interes svih pčelara naše države.

 

Pojedine izmene su nejasne i kontradiktorne sa ostalim delovima Statuta.

Opravdrano pitamo: Kojim je zakonom predviđen način prikupljanja i korišćenja podataka pčelara? (čl. 23). Ko iz SPOS-a ima pravo da traži jedinstveni matični broj građana i čemu taj lični podatak služi?

 

Delegati Skupštine SPOS-a  moraju  da imaju isti mandat kao i predsednik SPOS-a (čl. 31). To se isto odnosi i na mandat na članove izvršnih organa skupštine SPOS-a.

Ovim iznenama daje se veliko indirektno ovašćenje predsedniku SPOS-a da o svemu odlučuje (čl.67), a tamo gde je odgovornost predsednika i članova Izvršnog odbora izričita,  ublažuje  sa rečju  može (čl.78), što su dvostruki standardi kad je reč o pravima i obavezama svih članova SPOS-a, račuznajući tu i predsednika SPOS-a i članove izvršnih organa skupštine SPOS-a. Zato predlažemo da se u čl. 67 stav 3 posle reči Izdavački savet dodaju i reči i Izvršni odbor.

 

U želji da SPOS bude koheziona snaga svih pčelara Srbije, predlažemo sledeće mere:

1.    Jedinstvena članarina za sve pčelare, s tim da se  procentualno odredi koliko pripada društvu pčelara,  SPOV-u i SPOS-u. Naknada za časopis Pčelar uplaćuje se SPOS-u posebno.  

2.    Izbor članova u izvršnih organe  SPOS-a  mora se prepustiti regionalnim asocijacijama i SPOV-u, jer bi se na taj način postigla vertikalna komunikacija i koordinacija.
 

Izvršni odbor SPOV-a

[ssba]

Коментари

Comments are closed.

EnglishFrançaisDeutschMagyarRomânăРусскийСрпски језик
Izrada sajta Tirien