СПОВ
Савез пчеларских организација Војводине

Нови Сад, Руменачка 110а spovnovisad@gmail.com

Novosti iz UP „Avram Maksimović“ u Somboru



Датум објављивања вести:
239 views

spov-logoNajstariji članovi Udruženja pčelara „Avram Maksimović“ u Somboru Petar Savić (90), Simo Kosanović (87), Miloš Relić (84) i Marko Janjušević (78) posetili su ovih dana preuređene prostorije Udruženja i doneli prikladne darove.

spov-logoNajstariji članovi Udruženja pčelara „Avram Maksimović“ u Somboru Petar Savić (90), Simo Kosanović (87), Miloš Relić (84) i Marko Janjušević (78) posetili su ovih dana preuređene prostorije Udruženja i doneli prikladne darove.

– Pozvao nas je naš predsednik Dragan Mladenović i svojim automobilom dovezao da vidimo novu kuću našeg Udruženja.Načeo sam desetu deceniju života, ali se ne sećam da je bilo koji njegov prethodnik pozvao i dovezao najstarije članove da posete prostorije Udruženja. Jedva sam prepoznao nekadašnju oronulu zgradu, koja je domaćinski preuređena od poda do potpuno novog krova.

U znak zahvalnosti za sve što je učinio za somborske pčelare, neću da budem počasni član: plaćaću članarinu dok sam živ – rekao nam je Savić.- Kamerom sam snimio sve što je urađeno na zgradiunutrašnjosti. Hoću da na televizoru na miru uživam u lepotama zgrade našeg Udruženja. I da mojim potomcima ostavim u amanet kako bi trebalo da se staraju o kući somborskih pčelara. Sada na miru mogu i da umrem, jer naša kuća ostaje u sigurnim rukama – ističe Kosanović.

– Ovo što je naš predsednik uradio u poslednje dve godine, zaslužuje čestitke i veliko poštovanje. Ne samo da smo dobili praktično novu zgradu, nego smo i često putovali, najčešće bez dinara naknade. Pored Sajma na Tašmajdanu, posetili smo grob Neznanog junaka i televizijski toranj na Avali, manastirski pčelinjak u Kovilju, Veterinarski fakultet u Beogradu, Muzej vazduhoplovstva u Surčinu, slavni Tekeriš na Ceru, bili gosti DP „Šabac“, grob Branka Radičevića na Stražilovu, Muzej pčelarstva „Jovan Živanović“ u Sremskim Karlovcima – nabraja Miloš Relić deo aktivnosti Udruženja somborskih pčelara.

– Pčelarstvom se bavim više od sedam decenija, tačnije od svoje sedme godine. U znak zahvalnosti za sve ono što je učinio za naše udruženje, Mladenoviću sam poklonio vrhunski opremljeno mesto gde je bio moj pčelinjak: ograđen je, ima nastrešnicu i zaštitnik pčela od vetra, a i prostoriju za alat, opremu i vrcanje.On još nije prodao ni jedan roj, ali ih je mnogima poklonio.

Mi već dve godine dobijamo besplatno oksalnu kiselinu, a obezbedio je i vrhunske predavače bez dinara honorara. Tako radi pravi domaćin – naglašava Marko Janjušević.

Veterani somborskih pčelara poklonili su knjige biblioteci svog Udruženja, a Marko Janjušević i ikonu svetog Stefana u duborezu.

Na snimku: Marko Janjušević, Petar Savić, Miloš Relić i Simo Kosanović (s leva na desno).

Dragan Mladenović,
Predsednik UP „Avram Maksimović“
Sombor

[ssba]

Коментари

Comments are closed.

EnglishFrançaisDeutschMagyarRomânăРусскийСрпски језик
Izrada sajta Tirien