СПОВ
Савез пчеларских организација Војводине

Нови Сад, Руменачка 110а spovnovisad@gmail.com

Programa rada SPOV-a u 2013.godiniДатум објављивања вести:
216 views

spov-logoProgram rada Saveza pčelarskih organizacije Vojvodine za 2013. g.
usvojen je na izbornoj Skupštini SPOV-a, 30. marta 2013. godine.

spov-logo

 

 

 

 

 

 

 

 

P  R  O  G  R  A  M     R  A  D  A

 SPOV-a  u   2013. godini

 

1.    Dopunjavati  -Predlog Programa razvoja pčelarstva Vojvodine i kod nadležnih u AP Vojvodini zahtevati njegovu primenu.

2.    Predstoji uskoro donošenje Pravilnika o primeni Uredbe o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2013. godini, po kome će svi držaoci pčela biti obavezni da se registruju i obeleže košnice pčela, treba da se aktivno uključi svako društvo na svom području da bi se ovaj posao obavio na vreme i valjano. Po donošenju pravilnika Izvršni odbor SPOV-a održaće na tu temu sednicu i dati potrebna uputstva i pokrenuti akciju.
        
3.     Podrška udruženjima Saveza na organizovanju i održavanju pčelarskih manifestacija i savetovanja i promociji povećanja potrošnje pčelinjih proizvoda, u skladu sa Pravilnikom o sufinansiranju pčelarskih manifestacija i pružanju potrebne pomoći članicama  po pitanju   programa, izveštaja, rokova i dr. Sufinansiranje po jednog predavanja u društvima i udruženjima sa utvrđenog spiska predavača SPOV-a.

4.    Konstantno zahtevati u interesu razvoja i unapređenja pčelarstva u Vojvodini kod Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, da se i dalje podržava nektarni program,  koji definiše proizvodnju kvalitetnog semena medonoša koje se gaje u njivskim uslovima, a koje bi realizovali Institut za ratarstvo i povrtarstvo i Institut za lekovito i aromatično bilje.

5.    Stalno insistiranje SPOV-a  kod nadležnih u Pokrajini, da se spreči neracionalna seča šume, naročito lipove na prostoru Fruške gore i drugih vrsta na ostalim područjima Vojvodine. Da se planirana sadnja hrasta-kitnjaka na Fruškoj gori vrši na nepošumljenom delu Fruške gore i da se pridržavaju nektarnog programa koji je usvojen. Zahtevati da se Pokrajina pošumljava medonosnim vrstama drveća.

6.    Unapređivati i održavati tradicionalno martovsko savetovanje pčelara sa prodajnom izložbom pčelarske opreme,  pribora, pčelarske literature, zaštitnih preparata za borbu protiv bolesti i parazita pčela, voska i satnih osnova, ambalaže za pčelinje proizvode, semena i sadnog materijala i dr.

7.    Ostvarivati kontakte sa   Nacionalnim parkom „Fruška gora“, „Vojvodinašumama“, Pokrajinskim sekretarijatom za zaštitu životne sredine u Novom Sadu, Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u Novom Sadu, Ministarstom poljoprivrede, resorom za šumarstvo Republike Srbije u Beogradu  u vezi učešća SPOVa pri odeđivanju  cene naknade za boravak pčelara sa pčelama na prostoru nacionalnih parkova i drugim pošumljenim delovima Vojvodine u vreme paše lipe i drugih medonosnih  kultura.

8.    Podržavati i insistirati u Pokrajini Vojvodini na učešću u izradi realizaciji Programa Master plana Vojvodine, koji se odnosi na pčelarstvo na prostoru  Fruške gore.  

9.    Raditi na jačanju saradnje sa Asocijacijom pčelara temišvarskog regiona u Rumunijai i ostvarivati saradnju i sa drugima u regionu.

10.    Održavati saradnju sa sredstvima informisanja i ukazivati na problematiku pčelarstva, na značaj pčelarstva u poljoprivredi i očuvanju ekosistema, popularizaciji potrošnje pčelinjih proizvoda i njihovim lekovitim svojstvima u apiterapiji.

11.    Pratiti, obaveštavati članice SPOV-a o konkursima koji se raspisuju na nivou Pokrajine i pružati potrebnu pomoć oko izrade projekata za dobijanje određenih sredstava.
 
12.    Podržavati aktivnosti SPOS-a na:
    – zaštiti tržišta od lažnih i falsifikovanih medova. Stalna aktivnost pčelara je na ukazivanju i prijavi kod nadležnih inspekcija u cilju sprečavanja stavljanja u promet meda sumnjivog  kvaliteta od strane neodgovornih pakera, pčelara i drugih,
    – usklađivanje propisa u pčelarstvu, sličnu propisima u mnogim evropskim zemljama u EU i stvaranje uslova stavljanja u promet pčelinjih proizvoda od strane registrovanih poljoprivrednih gazdinstava i registrovanih pčelara.
    –  i  sve aktivnosti SPOS-a u interesu unapređenja i razvoja pčelarstva u Srbiji,

13.    Zahtevati  kod  nadležnih  u Pokrajini i Republici Srbiji na programu  zaštite  pčela od trovanja i zabrani korišćenja pesticida  u poljoprivredi, naročito u vreme cvetanja, bagrema, lipe i drugih medonosnih biljaka, o štetama po pčele i voćarstvo u celini  zbog prskanje voća u   cvatu.

14.    Ostvariti kontakte i saradnju sa organizacijama ekologa, zaštite životne sredine,   lovačkim savezom, društvom o zaštiti potrošača  i  drugim  organizacijama u cilju unapređenja  pčelarstva i zaštite kvaliteta pčelinjih proizvoda.

15.    Raditi u saradnji sa SPOS-om na sprečavanju gajenja  GMO biljaka i semena u Republici Srbiji i ukazivati na opasnoisti po pčele i ljude.

 

U Novom  Sadu,                                          Za Izvršni odbor SPOV-a, predsednik

15.03. 2013. god.                                                         Nedeljko Stevanović, prof.

[ssba]

Коментари

Comments are closed.

EnglishFrançaisDeutschMagyarRomânăРусскийСрпски језик
Izrada sajta Tirien