СПОВ
Савез пчеларских организација Војводине

Нови Сад, Руменачка 110а spovnovisad@gmail.com

Apel voćarima uputili pčelari ApatinaДатум објављивања вести:
201 views

spov-logoDruštvo pčelra „Dunav“ u Apatinu

je peko sredstava javnog informisanja TV Apatina i radio „Dunav“ Apatin uputilo  apel voćarima koji će biti  svakodnevno emitovan  narednih 14 dana.

spov-logoDruštvo pčelra „Dunav“ Apatin je peko sredstava javnog informisanja TV Apatina i radio „Dunav“ Apatin uputilo  apel voćarima koji će biti  svakodnevno emitovan  narednih 14 dana.

„Društvo pčelara “Dunav” iz Apatina, apeluje na poljoprivrednike da ne prskaju voće u cvatu. Pčelari upozoravaju da se na ovaj način pravi dvostruka šteta, jer je dokazano da prskanje voća u cvatu ne samo da ne daje nikakve rezultate, već da se na ovaj način uništavaju pčele koji su glavni oprašicači voća.

Nasuprot tome, voće oprašeno pčelama ima za  30 do 45 odsto veću rodnost: jabuke za 30 odsto, jagode za 35, višnje za 40, šljive za 42, a maline za čak 45 odsto. Pored toga, Zakon o sredstvima za zaštitu bilja apsolutno zabranjuje prskanje bilja tokom cvetanja sredstvima otrovnim za pčele.

Poljoprivrednik je sada odgovoran ukoliko otruje pčele prskanjem otrovnim sredstvima u cvetanju i za to plaća naknadu totalne štete pčelaru i do 30.000 dinara po košnici. Po Zakonu, kazna za tretiranje insekticidima u cvetanju, za fizičko lice iznosi od 35.000 do 50.000 dinara, za preduzetnike od 300.000 do 500.000, a za pravna lica od 500.000 do 1.000.000 dinara.

Pravo rešenje nije ni kažnjavanje ni naknada štete, već razumevanje poljoprivrednika i pčelara, navodi se u saopštenju Društva pčelara “Dunav” upućenom poljoprivrednicima.“

Tekst  možete  videti i pročitati  O V D E

Apel voćarima možete videti   O V D E

Predsednik DP „Dunav“

Rade Stevanović

[ssba]

Коментари

Comments are closed.

EnglishFrançaisDeutschMagyarRomânăРусскийСрпски језик
Izrada sajta Tirien