СПОВ
Савез пчеларских организација Војводине

Нови Сад, Руменачка 110а spovnovisad@gmail.com

Prestavljena knjiga EVODIJA OKRUŽENA BILJNOM ZAJEDNICOMДатум објављивања вести:
274 views

Evodija-malaScan0075-1Na 31. savetovanju pčelara dr Dragica Vilotić, profesor Šumarskog fakulteta

prezentovala je knjigu

 

EVODIJA OKRUŽENA BILJNOM ZAJEDNICOM

 

Evodija-Scan0075-1

Na 31. savetovanju pčelara dr Dragica Vilotić, profesor Šumarskog fakulteta  prezentovala je knjigu

EVODIJA OKRUŽENA BILJNOM ZAJEDNICOM

Istakla je značaj i potrebu sadnje ovog medonosnog drveta čija je

nektarnost od 500 do 1.000 kg meda po hektaru.


IZ RECENZIJE  ZA KNJIGU

EVODIJA OKRUŽENA BILJNOM ZAJEDNICOM

autora  prof. dr DRAGICE VILOTIĆ I SREĆKA ŠAKIĆA

 

Prof. dr Dragica Vilotić i Srećko Šakić napisali su knjigu „EVODIJA OKRUŽENA BILJNOM ZAJEDNICOM“, neobičnu, sadržajnu, korisnu i za našu florističku literaturu izuzetnu. Želja autora je bila da ukaže na značaj ove medonosne biljne vrste, kao i na uslove za njeno plantažno gajenje. Ona je nastala i kao rezultat višegodišnjeg proučavanja literature, manje poznate našoj naučnoj i stručnoj javnosti, ali i sopstvenog praktičnog eksperimentalnog rada i istraživanja i proučavanja specifičnosti ekoloških faktora svakog područja u kojima se osnivaju plantaže evodije.

Pored evodije, opisane su prateće vrste u kontekstu dve forme plantažnog  gajenja. Prva forma plantažnog gajenja predstavlja evodiju u kombinaciji sa podrastom žbunastih medonosnih vrsta i prizemnom medonosnom florom. Ova forma plataže obezbeđuje pčelama pašu u kotinuiranom vremenskom rasponu od 5 meseci / od aprila do septembra/. Druga forma plantažnog gajenja u početku zasniva se na istim vrstama s tom razlikom da su u ovoj formi plantažnog gajenja uključene i druge medonosne vrste drveća, žbunja i prizemne medonosne flore. Medonosne vrste koje okružuju evodiju kratko su opisane sa najvažnijim osobinama.

Monografija je tako koncepcijski pripremljena da se bitno razlikuje od svih drugih dela sličnog sadržaja. Svako poglavlje predstavlja svojevrsan prilog, detaljan prikaz, literturno bogastvo i ogromno umeće, znanje i eksperimentalni rad koji su na taj način delovima i celoj monografiji dali karakteristike pravog naučnog dela od posebnog značaja za našu florističku literaturu i botaničku nauku.

Pored naučne vrednosti, ovo delo koje je nastalo i višegodišnjim eksperimentalnim radom u proučavanju plantažnog gajenja evodije, te klimatskih i edafskih uslova za  njeno gajenje, može izvanredno da posluži kao osnova za plantažno gajenje evodije širom Srbije na zemljištima koja nisu pogodna za ratarsku proizvodnju kao i na napuštenim poljoprivrednim gazdinstvima.

Posebna vrednost knjige je i u tome što je pored evodije i u kraćim crtama opisana zajednica biljaka koja obuhvata skoro 100 vrsta biljaka kojom je evodija okružena.

Posebno i nešto opširnije je opisana aronija / vrste, mesto gajenja i klima, sortiment, lekovitost, hemijski sastav i upotreba/, kojoj se u našoj voćarskoj nauci i praksi, naročito poslednjih godina daje poseban značaj.

Takođe, na osnovu svojih eksperimenta i poznavanja biologije, ekologije i zahteva za svoj razvoj, autori su ukazali na moguće lokacije za osnivanje plantaža evodije u Srbiji.

Na kraju može se reći da je knjiga bogato ilustrovana a pisana je izuzetnim jezikom i stilom“.

R  E  C  E  N  Z  E  N  T

Akademik prof. dr Vaskrsija Janjić


Knjiga se može kupiti na Šumarskom fakultetu u Beogradu ili naručiti kod autora (cena 1.000 dinara)

Dragica Vilotić
Šumarski fakultet Beograd
Kneza  Višeslava 1, 11030 Beograd

draagica.vilotic@gmail.com

[ssba]

Коментари

Comments are closed.

EnglishFrançaisDeutschMagyarRomânăРусскийСрпски језик
Izrada sajta Tirien