СПОВ
Савез пчеларских организација Војводине

Нови Сад, Руменачка 110а spovnovisad@gmail.com

PČELARI VOJVODINE POSETILI PČELARSKI INSTITUT U GEDELEUДатум објављивања вести:
239 views

Institut_Gedele_IMG_1149Grupa od 47 pčelara, članova Saveza pčelarskih organizacije Vojvodine je u nedelju 18. novembra 2012. godine posetila pčelarski instutut i muzej pčelarstva u Gedeleu,  Kongres pčelara Mađarske na Poljoprivrednom fakultetu, u kome je organizovana prodajna izložba pribora i opreme za pčelarstvo. Posećen je i dvorac star 250 godina.

Institut_Gedele_IMG_1149

Grupa od 47 pčelara, članova Saveza pčelarskih organizacije Vojvodine je u nedelju 18. novembra 2012. godine posetila pčelarski instutut i muzej pčelarstva u Gedeleu, Kongres pčelara Mađarske na Poljoprivrednom fakultetu, u kome je organizovana prodajna izložba pribora i opreme za pčelarstvo. Posećen je i dvorac star 250 godina.

 

U nedelju, 18. novembra 2012. godine, u rano jutro, ispred Železničke stanice u Novom Sadu, okupila se grupa pčelara iz Vojvodine. U organizaciji Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine kreću turističkim autobusom za Mađarsku. Cilj je predivan gradić Gedele, udaljen 30 km. severoistočno od Budimpešte. Sa pčelarima je i novinar TV „Panonija“ Slaviša Dabižljević, kako bi sve ovo zabeležio rečju i kamerom. Јутро 3 sata je, a put dug i naporan. Sledeće noći planiran je povratak.

Na licima prisutnih moglo se videti pomešano zadovoljstvo zbog novih susreta starih prijatelja, ali i zabrinutost zbog predstojećeg puta. Mnogo toga treba videti i čuti, složiti sve ranije isplanirano i predviđeno, a vremena malo. Ali, sve nedoumice su otklonjene kada smo krenuli udobnim autobusom. Organizator je raznim sitnicama ovo putovanje učinio komfornim i prijatnim.

Usput, do graničnog prelaza Horgoš, novi susreti sa pčelarima-putnicima, u Malom Iđošu, Topoli, Subotici, Horgošu. Opet pozdravi, tople reči, ozarena lica. Sad nas je ukupno 47 pčelara iz svih krajeva Vojvodine.

Na kratkom odmoru, uz prvu jutarnju espreso kaficu, pripremamo se da pređemo granicu. Svi ranije prijavljeni putnici su na okupu i sve ide kako je i planirano. Na granici nema dugog zadržavanja jer smo bili vredni pa smo poranili. Iza nas ostaje red autobusa, a mi prijatnom vožnjom, uz posluženje organizatora (slani štapići, osvežavajući napici, „šljiva“), nastavljamo put kroz Mađarsku. Preko razglasa, sekretar SPOV-a nas je upoznao sa detaljnim programom. Dobili smo na vremenu i sad se lakše diše.

Predava_u_institutu_u_Gedeleu_IMG_1142Izlaganje_u_Instutut_u_Gedeleu_IMG_1143

Prva destinacija je poseta Pčelarskom Institutu u Gedeleu. Već u 8.30 sati smo na odredištu, pola sata pre roka. Institut je okružen zelenilom i šumom. Pravo mesto za proučavanje života pčele. Primio nas je dr Laslo Bekeši, stručni saradnik instituta i uz pomoć našeg prevodioca, pčelara Jožefa Agardija, uputio nam je reči srdačne dobrodošlice. Zatim nas je profesor upoznao sa radom Instituta, sa stanjem pčelarstva u Mađarskoj, problemima pčelara, pogodnostima ulaska Mađarske u EU, subvencijama, zdravstvenom stanju pčela, lečenju i drugim značajnim činjenicama iz oblasti pčelarstva u Mađarskoj. Profesor je u izlaganju naglasio da se u poslednjih 10 godina pčelarstvo razvilo, zahvaljujući subvencijama i posticajima države. Mađarska ima 1.000 000 košnica i prva je u Evropi sa gustinom od 100 košnica po 1 kvadratnom kilometru. U  EU  izvoze 70 – 80 %  meda,  pretežno bagremovog i ostvaruju veliki devizni priliv. I oni imaju problema sa  gubitcima pčelinjih zajednica tokom zime, којi su u  2011. godini bili  na nivou od   9 %.  Prisutan je  problem trovanja pčela primenom opasnih preparata koji se koriste u poljprivredi. Neonikokotinoidi za sada u Mađarskoj nisu izazvali značajne gubitke. Nije dozvoljeno  gajenje GMO, što je za pčelare dobro. U razgovoru sa pčelarima Vojvodine, dr Bekeši je odgovorio na mnoga postavljena pitanja. U znak zahvalnosti, predsednik  SPOV-a  Nedeljko Stevanović, uručio mu je Zahvalnicu SPOV-a, kao i druge prigodne poklone.

U_muzeju_u_Gedeleu_IMG_1157

Ispred_muzeja_u_Gedeleu_IMG_1151

Drugi sat posete proveli smo u Muzeju pčelarstva, koji je u sklopu Instituta. To je zgrada šestougaonog oblika, ćelija pčelinjeg saća. U prizemlju i na spratu ima puno eksponata, darova pčelara. Bio je to povratak u prošlost, ali i put u savremenu tehnologiju pčelarenja u Mađarskoj. Zadovoljni posetioci su škljocali fotoaparatima i svako je poneo sa sobom delić Muzeja koji mu se dopao.

Gedele, lep gradić, danas je raj za pčelare. Na ovdašnjem Poljoprivrednom fakultetu se održava Kongres pčelara Mađarske. Stigli smo i mi da budemo nakratko deo Kongresa, od 11 do 13 sati. U amfiteatru – pčelarske teme, u okolnim holovima i učionicama – pčelarska oprema i pribor proizvođača iz Mađarske, Češke itd. Svako od nas je mogao naći nešto za sebe.

Dvorac_u_Gedeleu_IMG_1173

Divan pčelarski dan, ali Gedele je i turistički grad. Tu je  dvorac star 250 godina, najveći dvorac u zemlji, istovremeno jedno od najznačajnijih dela barokne arhitekture u Mađarskoj, sličan dvorcu Šenbrun u Beču.  Austro-ugarski carski par, car Franc Josif i njegova supruga carica Jelisaveta (Elizabeta ili Erzsebet), poznata kao Sisi, su često boravili u ovom dvorcu i mnoge istorijske ličnosti onog vremena. Dvorac  nas čeka u punom sjaju.  Većina zgrada ovog dvorca je obnovljena pre trideset godina i vraća nas u prošlost i raskoš. Mnogo prostorija, različitog nameštaja u stilu baroka, slike na zidovima, kao i zavidna kolekcija kaljevih peći koje krase sobe i salone.  Koncerti klasične muzike i veći festivali se održavaju u centralnoj sali i u dvorištu za svečanosti. Za šetnju predivnim i prostranim dvorištem, parkom, nije bilo vremena. Prešli smo ga samo pogledom, jer smo u 15 sati imali zakazan ručak u gradu.

U lepom ambijentu smo se okrepili ukusnim jelom i pićem i vidno raspoloženi, oko 16.30 časova, krenuli smo za Srbiju. Usput smo se „odmorili“ u megamarketu u Segedinu sat vremena i bez problema prešli granicu. Do ponoći smo se vratili svojim kućama, puni utisaka i prezadovoljni.
SPOV-u u budućnosti želimo mnogo novih međuregionalnih susreta.

Vojko Nikolić,
pčelar iz Sremske Mitrovice.

 

Na TV PANONIJI  u emisiji -VIŠE OD OTKOSA u subotu  24. novembra 2012. godine sa početkom  u 18 časova  biće emitovan prilog iz Mađarske, novinara Slaviše  Dabižljevića, o poseti pčelara članova SPOV-a PČELARSKOM INSTITUTU  u Gedeleu.

 

Prilog posete članova SPOV-a Pč. institutu u Gedeleu emitovan 24. novembra 2012. god. na TV PANONIJI  u emisiji -VIŠE OD OTKOSA možete videti  O V D E

 

[ssba]

Коментари

Comments are closed.

EnglishFrançaisDeutschMagyarRomânăРусскийСрпски језик
Izrada sajta Tirien