СПОВ
Савез пчеларских организација Војводине

Нови Сад, Руменачка 110а spovnovisad@gmail.com

ČLANOVI DP ”BEOGRAD” U POSETI SOMBORSKIM PČELARIMAДатум објављивања вести:
262 views

SomborIMG_0605ČARI SOMBORA NA DLANU


U nedelju, 11. novembra 2012. godine, više od 70 članova Društvo pčelara ”Beograd” bili su gosti Udruženja pčelara ”Avram Maksimović” u Somboru.

 

 

Sombor_IMG_0600

Gosti i domaćini ispred zgrade Županije u Somboru

 

ČARI SOMBORA NA DLANU

U nedelju, 11. novembra 2012. godine, više od 70 članova Društvo pčelara ”Beograd” bili su gosti Udruženja pčelara ”Avram Maksimović” u Somboru.
Dočekao ih je i prikladnim rečima pozdravio predsednik somborskih pčelara Dragan Mladenović u društvu članova Izvršnog odbora Udruženja.
Posle doručka u Domu učenika srednjih škola, druženje je nastavljeno u Županiji, prelepoj zgradi čiji je prvi deo podignut 1802, a današnji izgled dobila je 1882. godine.
O jednom od zaštitnih znakova Sombora, govorio je Dragan Mladenović i istakao da je slika Ferenca Ajzenhuta ”Bitka kod Sente”, dimenzija 7 sa 4 metra najvredniji dragulj znamenite zgrade.
– Bitka kod Sente vođena je 11. septembra 1697. godine. Princ Eugen Savojski teško je porazio tursku vojsku i zarobio glavnokomandujućeg Kisig Džaferpašu. Sultan Mustafa Drugi, koji je stradanje svoje vojske gledao s druge obale Tise, izbegao je zarobljavanje, ali je to bio kraj turske vladavine u Panonskoj niziji.
Na strani austrijske vojske pod komandom kapetana Jojića borilo se i 500 Somboraca. Na poprištu bitke ostali su i otac i osam sinova Popovića – naglasio je Mladenović.

Prijatelji dva udruženja pčelara prošetali su Trgom kralja Petra Prvog i razgledali barokne zgrade centra i posetili Galeriju ”Milan Konjović”.
O delu velikog majstora slikarstva govorila je njegova unuka, kustos Fedora Konjović Šarčanski.

SomborIMG_0605

Snimak za uspomenu ispred Gradske kuće

Najlepših dogodovština bilo je u dvorištu kuće i ateljeu svetskog slikara Save Stojkova, koji je proneo slavu Sombora na svim meridijanima sveta. Imao je gotovo 1300 izložbi na svim kontinentima i dobio najveća priznanja država i gradova širom sveta.
– Gospodin Dragan Mladenović je kao novinar neizmerno zadužio Sombor i mene lično. U znak zahvalnosti za njegova dobročinstva, Društvu pčelara ”Beograd” poklanjam sliku koju sam danas završio, a Udruženju somborskih pčelara naslikaću portret znamenitog prote Avrama Maksimovića čije ime nosi, ponajviše zahvaljujući gospodinu Mladenoviću – rekao je gospodin Stojkov.
Izuzetnom čoveku i poznatom dobrotvoru, Mladenović je uručio knjižicu počasnog člana Udruženja pčelara ”Avram Maksimović” i knjigu ”Novi pčelar”, koja je pod uredničkom rukom predsednika somborskih pčelara 2010. godine prevedena sa slavenosrpskog na savremen srpski jezik i štampana u 1000 primeraka.

Sombor_IMG_0611

Sombor_IMG_0624

 

 

 

 

 

 

 

Sava Stojkov u društvu beogradskih i somborskih pčelara

Druženje pčelara nastavljeno je na pčelinjaku Dragana Mladenovića koji je govorio o svom iskustvu pčelarenja po slovu nauke.
Kraj više od 150 LR košnica održana je tribina o modernom pčelarenju.
Prof. dr Zoran Stanimirović je sve vreme pregledao društva i pozvao pčelare da vide ”čudo” neviđeno: Iz sve snage udarao je po plodištu, a da su izletele tek 2 – 3 pčele.
– Šta ovo znači, domaćine: puna košnica meda, a nigde pčela?! –
– Prvo, pčele su pametne na gazdu, našalio se na svoj račun domaćin. – Imaju bar dvostruko više meda i polena nego što im treba, a ispred i nemaju baš neki nektar, pa zašto bi izletale – šaljivo je Mladenović odgovorio profesoru Stanimiroviću na razdraganost pčelara.
– Ocena pčelinjaka je 10+. Samo niste rekli da imate još jedan pčelinjak – oglasio se profesor Stanimirović.
– Profesore, to je samo dokaz više moje poslovične skromnosti – još jednom se našalio domaćin na svoj račun, izazvavši smeh gotovo 90 pčelara.

Sombor_IMG_0641

Prof. dr Zoran Stanimirović pregleda pčelinjak

Druženje članova Društva pčelara ”Beograd” i somborskih pčelara za najlepše uspomene, završeno je zajedničkim ručkom u restoranu Doma učenika srenjih škola u Somboru i razmenom priznanja i poklona.

Josip Jurić, sekretar UP ”Avram Maksimović” u Somboru

[ssba]

Коментари

Comments are closed.

EnglishFrançaisDeutschMagyarRomânăРусскийСрпски језик
Izrada sajta Tirien