СПОВ
Савез пчеларских организација Војводине

Нови Сад, Руменачка 110а spovnovisad@gmail.com

Održani PČELARSKI DANI LIPE 2012.Датум објављивања вести:
273 views

fruska_karta3prazU organizaciji Saveza pčelarskih organizacoija Vojvodine, a uz pomoć udruženja pčelara Iriga, Rume, Sremskih Karlovaca, Šida, Sremske Mitrovice i Erdevika, održana je u subotu 23. juna na Fruškoj Gori Manifestacija  „Pčelarski dani lipe 2012.“ .

F.gora-IMG_0697

U organizaciji Saveza pčelarskih organizacoija Vojvodine, a uz pomoć udruženja pčelara Iriga, Rume, Sremskih Karlovaca, Šida, Sremske Mitrovice i Erdevika, održana je u subotu 23. juna na Fruškoj Gori Manifestacija  „Pčelarski dani lipe 2012.“.

 

Na skupu su bili prisutni  zaiteresovani prestavnici pčelarskih organizacija  Vojvodine i pčelari iz Asocijacije pčelara regije Temišvara, sa kojima SPOV ima uspešnu saradnju.

Muzej-DSCN0602

Muzej-IMG_92001

U sklopu Programa manifestacije posećen je jedinstven  Muzej pčelarstva i vinski podrum porodice Živanović u Sremskim Karlovcima. Pčelari su  videli izložene eksponate iz vremena pčelarenja profesora  Jovana Živanovića, a i kasnijeg perioda i sve ono što je za taj period bilo značajno za  razvoj pčelarstva.

Inf.centar-IMG_92041

F.gora-IMG_92061

U objektu Informativnog centra Nacionalnog parka „Fruška gora“, svi prisutni pčelari i gosti  su  se upoznali sa znamenitostima Fruške gore i Nacionalnog parka. Pored ostalih veoma značajnih informacija, za pčelare, najinteresantnije izlaganje dipl. ing. Gorana Matića bilo je medonosno i lekovito  bilje i lipa koja zauzima određen prostor Fruške gore.

F.gora-IMG_0700
Pčelari su obilazeći Frušku goru, posetili nekoliko pčelinjaka i obišli više dobro uređenih pčelinjaka,  gde su  se upoznali sa  konfiguracijom terena lipove paše, posećenosti pčelara sa košnicama i pčelarskim vozilima i  unosom meda za protekli period medobranja na lipi. Porodica Bartuš iz Subotica i Bugarski iz Bačkog Petrovog Sela su prigodno dočekali pčelare na svojim pčelinjacima.

Vrdnik-IMG_0705

Termal-IMG_92111

Ispred hotela „Termal“ u Vrdniku organizovana je prodajna izložba pčelinjih proizvoda,  pčelarske opreme, košnica, preparata za lečenje pčela i drugih proizvoda potrebnih pčelarima. Svi zainteresovani pčelari  imali su priliku da kupe neophodno za pčelarsku sezonu koja je u toku, a  gosti hotela i svi prisutni mogli su da kupe med i druge pčelinje proizvode.

Na kraju je organizovano  zajedničko druženje u hotelu „Termal“ u Vrdniku.

Sa prestavnicima Asocijacije počelara Temišvara dogovorena je uzvratna poseta pčelara Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine za  21. juli 2012. godine u mestu Šuštra kod Rekoša, nedaleko od Temišvara.  

Zahvaljujemo se Opštini Vrdnik, Nacionalnom parku „Fruška gora“, vlasniku Muzeja pčelarstva Žarku Živanoviću u Sremskim Karlovcima, pčelarima  porodice Bartuš iz Subotice i Bugarski iz Bačkog Petrovog Sela koji su svojim angažovanjem pomogli manifestaciju. Zahvaljujemo se i prestavniku  hotela „Termal“ u Vrdniku Milanu Todoroviću.

Nadamo se da će  manifestacija –Pčelarski dani lipe postati tradicionalna i naravno masovnija.

Ovom prilikom želimo da se posebno zahvalimo, na svu dosadašnju pomoć i uvek spremnog za saradnju i prevođenju sa srpskog na rumunski i obrnuto, pčelaru Petru Petrovom iz Kikinde. Petrov je član Udruženja pčelara u Kikindi i Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine.

Za Organizacioni odbor
Nedeljko Stevanović, predsednik SPOV-a

[ssba]

Коментари

Comments are closed.

EnglishFrançaisDeutschMagyarRomânăРусскийСрпски језик
Izrada sajta Tirien