СПОВ
Савез пчеларских организација Војводине

Нови Сад, Руменачка 110а spovnovisad@gmail.com

Obrazovanje somborskih pčelaraДатум објављивања вести:
253 views

sombor2Program zimskog obrazovanja članova Udruženja pčelara „Avram Maksimović“ u Somboru počelo je u subotu, 17. decembra 2011. godine. U prepunoj biblioteci „Agroinstituta“, šef katedre za biologiju Medicinskog fakulteta za vetreinu Univerziteta u Beogradu prof. dr Zoran Stanimirović održao je četiri predavanja: nozema, američka kuga, krečno leglo i kolaps pčelinjih zajednica.

Program zimskog obrazovanja članova Udruženja pčelara „Avram Maksimović“ u Somboru počelo je u subotu, 17. decembra 2011. godine. U prepunoj biblioteci „Agroinstituta“, šef katedre za biologiju Medicinskog fakulteta za vetreinu Univerziteta u Beogradu prof. dr Zoran Stanimirović održao je četiri predavanja: nozema, američka kuga, krečno leglo i kolaps pčelinjih zajednica.

Sombor-Picture_005

Sugestivnim izlaganjem, vrhunski naučnik uz kratku pauzu, puna četiri sata držao je pažnju pčelara. Brojna pitanja su samo dokaz više o velikoj zainteresovanosti somborskih pčelara za sticanje znanja i uvažavanje uglednog profesora.

Kao i otvaranje 19. međunarodnog sajma pčelarstva u Somboru, prof. dr Zoran Stanimirović je održao predavanje bez dinara honorara.

Rekordno posećenom predavanju prisustvovali su i predsednik SPOV-a Nedeljko Stevanović i predsednik Udruženja pčelara „Pčela“ u Subotici  Žika Stojanović.

Predsednik pčelara Vojvodine Nedeljko Stevanović obavestio je somborske pčelare da je na osnovu odluke Skupštine i Izvršnog odbora SPOV-a dostavio zahtev Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo za subvencionisanje pčelarstva. Tačnije, da podrži predlog upućen Ministrastvu poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Srbije za subvencionisanje pčelarstva.
– Naučna istraživanja u Engleskoj su utvrdila da je jednogodišnji učinak pčelinjeg društva oprašivanjem i očuvanjem biodiverziteta vredan 1200 evra, a da pčelaru pripada najviše tri odsto; ostalo prisvaja društvena zajednica. Pčelari u državama u okruženju (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Mađarska, Rumunija, Slovačka), subvencije dobijaju po košnici ili po prodatom kilogramu pčelinjih proizvoda otkupljivaču.

Predlažemo da se subvencije za ostvareni izvoz pčelinjih proizvoda zadrži u budžetu Republike i preusmeri za potrebe pčelarstva. Predlažemo da subvencija bude dva evra i dva i po kilograma šećera po košnici. Uslov za ostvarivanje subvencija je registrovan i evidentiran pčelinjak i obeležene košnice – naglasio je Stevanović na opšte odobravanje somborskih pčelara.

Tekst je upućen i Izvršnom odboru SPOS-a, da istovetni zahtev uputi nadležnom Ministarstvu Vlade Srbije

Sombor-Pictue_002

Sombor-Picture_004

Dragan Mladenović
predsednik Udruženja pčelara

„Avram Maksimović“ u Somboru

[ssba]

Коментари

Comments are closed.

EnglishFrançaisDeutschMagyarRomânăРусскийСрпски језик
Izrada sajta Tirien