СПОВ
Савез пчеларских организација Војводине

Нови Сад, Руменачка 110а spovnovisad@gmail.com

Kontrola pčelinjaka na području opštine ApatinДатум објављивања вести:
277 views

milenijum_apatina_01.04.11Dana 9. 4. 2011 god. je na području opštine Apatin izvršena kontrola pčelinjaka od strane komisija za zdravstveni pregled DP „Dunav“. Cilj kontrole je bio da se pronađu zapušteni i slabo održavani pčelinjaci koji su potencijonalni izvor zaraza, da se utvrdi broj uzimljenih i izimljenih društava, da se prikupe podaci o pčelarima koji nisu naši članovi.

 


milenijum_apatina_01.04.11Dana 9. 4. 2011 god. je na području opštine Apatin izvršena kontrola pčelinjaka od strane komisija za zdravstveni pregled DP „Dunav“. Cilj kontrole je bio da se pronađu zapušteni i slabo održavani pčelinjaci koji su potencijonalni izvor zaraza,  da se utvrdi broj uzimljenih i izimljenih društava, da se prikupe podaci o pčelarima koji nisu naši članovi. Našim komisijama (četiri) pridružila se i komisija iz DP „Tamaško“ Bogojevo Nemeš Ištvan i predsednik udruženja Molnar Tihomir koji su izvršili kontrolu pčelara iz Bogojeva a koji su na području naše opštine.

Pregledana su 52 pčelinjaka čiji su vlasnici članovi DP „Dunav“ , 24 pčelinjaka čiji vlasnici su članovi drugih udruženja, i 9 pčelnjaka čiji vlasnici  nisu članovi niti jednog udruženja. Pronađena su četiri pčelinjaka koji su potencijonalni izvor zaraze o kojima će biti upoznat veter. inspektor.

Pčelari DP „Dunav“ su uzimili 3054 pčelinja društva a izimili 2452 pčelinja društva. U toku zime uginulo je 602 pčelinja društva i to većinom zbog nedovoljno ostavljenog meda prilikom uzimljavanja prethone godine.

Komisije su utvrdile da je na 24 pčelinjaka čiji su vlasnici članovi PD Bogojevo, Sombor i Subotica uzimljeno 1067 društava, a izimljeno 893 pčelinja društva, te je u toku zime uginulo 174 društva.

Na 9 pčelinjaka čiji pčelari nisu članovi niti jednog udruženj, uzimljeno je 273 pčelinja društva, a izimljeno 185 društava, uginulo 88 društava.

Ukupno na području opštine Apatin, uzimljeno je 4394 pčelinja društva, a izimljeno 3530 društava, uginulo u toku zime 864 pčelinja društva.

predsednik DP „Dunav“

Rade Stevanović

Apatin-IMG_3905

Apatin-IMG_3879

[ssba]

Коментари

Comments are closed.

EnglishFrançaisDeutschMagyarRomânăРусскийСрпски језик
Izrada sajta Tirien