СПОВ
Савез пчеларских организација Војводине

Нови Сад, Руменачка 110а spovnovisad@gmail.com

NOVI CIRKUS NA SKUPŠTINI SPOS-aДатум објављивања вести:
325 views

sposSkupština SPOS-a od 26. marta 2011. godine, nije se razlikovala od prošlogodišnjeg sastajanja najvišeg organa pčelarskih organizacija Srbije: bio je to lanjski cirkus u novom izdanju!

 


sposSkupština SPOS-a od 26. marta 2011. godine, nije se razlikovala od prošlogodišnjeg sastajanja najvišeg organa pčelarskih organizacija Srbije: bio je to lanjski cirkus u novom izdanju!

Maratonsko većanje Verifikacione komisije o utvrđivanju broja prisutnih delegata sa overenim i potpisanim odlukama svojih udruženja, najavilo je novu bruku i sramotu onih koji su na čelu pčelarske organizacoije Srbije.

Izvršni odbor i Nadzorni odbor Skupštine SPOS-a u dva navrata su odbijali zahteve 15 udruženja pčelara Bačke da se izbor Đorđa Sovilja za člana Izvršnog odbora (imao je podršku 5 udruženja), proglasi nezakonitim, jer je od 159 delegata, koliko je prošle godine prema izveštaju Verifikacione komisije prisustvovalo Skupštini, dobio samo 58 glasova.

Dostavljali smo i pravno tumačenje poznatih advokatskih kancelarija pomenutog presedana, ali je predsednik Nadzornog odbora Vučko Jovičić potpisao odluku po kojoj je izbor Đorđa Sovilja bio zakonit?! Isti stav zauzeo je i Izvršni odbor SPOS-a.

Ove godine 15 društava Bačke dostavilo je zahtev da se Đorđe Sovilj razreši, odnosno opozove s dužnosti člana Izvršnog odbora, jer ne obaveštava udruženja pčelara Bačke o odlukama Izvršnog odbora niti ih posećuje, što je njegova obaveza i po Statutu i po Pravilniku o radu Izvršnog odbora SPOS-a. Sovilj je izjavio da ovo nije Narodni front i 1948. godina i da mu ne pada na pamet da posećuje udruženja pčelara Bačke. Blagajniku Društva pčelara „Jovan Živanović“, čiji je predsednik, zabranio je da prikuplja članarinu za SPOV i uručuje časopis „Vojvođanski pčelar“. Reč je o čoveku koji razbija jedinstvo SPOS-a i SPOV-a. Kompletan sastav Nadzornog odbora DP „Jovan Živanović“ podneo je ostavku zbog samovolje Đorđa Sovilja. Za ostavku je glasalo 10, a protiv 9 delegata Skupštine DP „Jovan Živanović“ u Novom Sadu?! Toliko je delegata prisustvovalo na kraju Skupštine od ukupno 180 članova?! I to je sve legalno i legitimno?!

Izvršni odbor SPOS-a odbio je i poslednji zahtev da u dnevni red Skupštine uvrsti predlog o razrešenju, odnosno opozivu Đorđa Sovilja dužnosti člana Izvršnog odbora Skupštine SPOS-a.

Na Skupštini SPOS-a održanoj 26. marta 2011. godine, sa 68 glasova za u dnevni red Skupštine SPOS-a uvršteno je i da se  Đorđe Sovilj razreši odnosno opozove s dužnosti člana Izvršnog odbora SPOS-a. To je za ljude koji drže do morala istovrmeno značilo i smenjivanje Izvršnog i Nadzornog odbora, jer nisu prihvatali sasvim legitimno pravo 15 udruženja Bačke. Tačnije, delegati Skupštine SPOS-a svojom odlukom su ustanovii da su i Izvršni odbor i Nadzorni odbor postupili nezakonito. Ali, onima koji ne biraju sredstva da bi nastavili da vladaju SPOS-om, to nije bilo ni na kraj pameti!

O opozivu Đorđa Sovilja izjasnila su se ukupno 72 delegata, a većina je bila da se razreši dužnosti člana Izvršnog odbora SPOS-a. Predsedavajući Skupštine Đorđe Mrkić objavio je rezultate glasanja i saopštio da je Đorđe Sovilj razrešen dužnosti člana Izvršnog odbora SPOS-a.

Međutim, predsednik Nadzornog odbora Vučko Jovičić je još jednom sebe proglasio znalcem prava, iako je pravna nauka za njega velika nepoznanica i rekao da Sovilj nije smenjen!

Predsednik SPOS-a Rodoljub Živadinović, koji nije bio prisutan za vreme glasanja, predložio je da se ponovo glasa! Zakasnio je s predlogom, jer je ogromna većina delegata već napustila amfiteatar Veterinarskog fakulteta u Beogradu.

Obaveštenje koje je dao predsedavajući Skupštine SPOS-a Đorđe Mrkić da je Đorđe Sovilj razrešen dužnosti člana IO SPOS-a  za nas je konačno. Sovilj nije ni predstavljao pčelare Bačke, jer pre godinu dana nije ni bio izabran. Ne sumnjamo da će Nadzorni odbor SPOS-a nastaviti da proglašava pravdu nepravdom.

Vreme je da nadležni sud dobije reč.

U ime 15 udruženja pčelara Bačke

Milorad Prijić

[ssba]

Коментари

Comments are closed.

EnglishFrançaisDeutschMagyarRomânăРусскийСрпски језик
Izrada sajta Tirien