СПОВ
Савез пчеларских организација Војводине

Нови Сад, Руменачка 110а spovnovisad@gmail.com

Aktivnosti društva pčelara Stara MoravicaДатум објављивања вести:
373 views

s.morav.imagesU 2010.  godini sa velikim očekivanjem smo čekali početak pčelarske  sezone. Međutim, vremenski uslovi su nas  potpuno razočarali i poremetili planove i očekivanja.

Naši  pčelari uglavnom ne sele pčele daleko, ostaju na području severne Bačke. Od medomesnih biljaka imamo, uljnu repicu, bagrem, divlji duvan, suncokret i livadskih korova.

 


U 2010.  godini sa velikim očekivanjem smo čekali početak pčelarske  sezone. Međutim, vremenski uslovi su nas  potpuno razočarali i poremetili planove i očekivanja.  
Naši  pčelari uglavnom ne sele pčele daleko, ostaju na području severne Bačke. Od medomesnih biljaka imamo, uljnu repicu, bagrem, divlji duvan, suncokret i livadskih korova.

St.Moravica_1

Med od uljene repice, zbog nevremena, nismo imali jer su poljoprivrednici morali uzorati svoje zasejane površine. Bagrem je lepo  počelo da medi, a  zbog iznenadnog dugotrajnog hladnog, kišovitog i vetrovitog vreme, uništen je nektar i prinos je bio veoma slab. Divlji duvan isto je slabo medio, jedino smo uspeli vrcati med od suncokreta i livadskog korova.  Prosečni prinos meda je bio manji  nego ranijih godina.
Naše udruženje i ove godine je bila  aktivna i učestvovala na našim i međunarodnim manifestacijama pčelara, gde smo postigli odgovarajuće uspehe, a i da očuvamo tradiciju i dostojanstvo pčelara Stare Moravice.

Ukratko o našim aktivnostima:

-Na Danu planeta učestvovali smo na uređenju parka, i sadili medonosne biljake.
-Prisustvovali smo i na Novosadskom Poljoprivrednom Sajmu, gde  nam je SPOV  obezbedio štand.
-U maju mesecu na Dan naselja bili smo orgnizotari i izlagači na vašaru civilnom ostrvu.
-12. juna  prisustvovali smo na  stučnoj eskurziji, gde smo bili gosti pčelarima iz
Mužlje. Uspostavljena je saradnje i prijateljstva između dva udruzenja, a stekli smo nova iskustva.
-8. avgusta u Osijeku, smo učestvovali na festivalu baranjskih i slavonski pčelara.
Na takmičenju meda su učestvovala dvojica naših pčelara i dobili su veliku ocenu.
Djeno Makai je osvojio bronzanu medalju za med od divljeg duvana, Ferenc Holo je sa medom čička osvojio  srebrnu medalju.
-14.avgusta posetili smo u  susednoj Mađarskoj u mestu Madaraš  pčelare, gde smo se bliže upoznali sa  susednim pčelarima, zatim smo posetili njihove pčelinjake. Upoznali smo i njihove običaje i tajne pčelara, kao i  njihova iskustva u radu sa pčelama. Susret je protekao u prijteljskoj atmosferi, i dogovorili smo se  o međusobnoj saradnji.
-20. avgusta povodom Dane Tompe, sa pčelarima Kiškunhalaša, R. Mađarska  smo održali izložbu i predavanje.
-28. i  29. avgusta   veliki broj naših pčelara je bio u posetilMeđunarodniog sajam pčelarstva  u Somboru.
-11. septembra, povodom Festivala Meda u Kiskunhalasu poslali smo prestavnike udruženja.
-11. septembra učestvovali smo na KARNEVALU MEDA u Bačkoj Topoli, gde smo kao organizatori obezbedili prisustvo Kraljice meda iz Hrvatske i Mađarske i Vitezove medarskog reda.
-24. i  25. septembra  NA DANIMA MEDA u  okviru manifestacije DANI BERBE, organizovali smo,  manifestaciju gde smo imali puno gostiju naših i pčelara iz inonstanstva i kraljicu meda sa vitezovima medarskog reda. U programu smo imali i takmičenje u kuvanju sa 5 grupa.
-16. oktobra, bili smo gosti u BAJI  na SUSRETU PČELARA I VITEZOVA MEDARSKOG  REDA. Lepo su nas dočekali i ugostili. Manifestacija se odvijala u nacionlnom parku BERBELJ, a program je bio bogat interesantan sa vašarom, izložbom i predavanjem i na kraju smo imali priliku da se vozimo brodom na Dunavu, gde smo bili počasčeni sa njihovim specijaletima od ribe i ribljeg paprikaša.
-18. i  19. decembra povodom BOŽIČNOG DANA-SELA  organizovali smo EDUKACIONI PROGRAM pod nazivom -med kao čudesna hrana i lek za očuvanje zdravlja. U programu smo  imali  izložbu i vašar sa degustacijom. Tema predavanja je bila  -Pčelinji proizvodi i zravlje,  predavač je bila dr Olah Lošon-Magdolna. Osim toga đacima osmogodišjne škole raspisan je konkurs iz likovnih i književnih umetnosti pod nazivom medeni kolači. Najbolji đački radovi su nagrađeni sa medom i diplomom za osvojeno odgovarajuće mesto.
Organizovan je  i tradicionalni BAL PČELARA u januaru meseca
-19. februara 2011. godine organizovano je stručno savetovanje pčelara za Severnu Bačku.
-U velikom broju smo posetili i tradicionalno savetovanje pčelara Vojvodine 5. marta 2011. godine.

S.Moravica_3

Ferenc Holo, predsednik

[ssba]

Коментари

Comments are closed.

EnglishFrançaisDeutschMagyarRomânăРусскийСрпски језик
Izrada sajta Tirien