СПОВ
Савез пчеларских организација Војводине

Нови Сад, Руменачка 110а spovnovisad@gmail.com

Održano 29. SAVETOVANJE PČELARA VOJVODINEДатум објављивања вести:
550 views

DSCN0667Na poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu u subotu 5. marta 2011. godine održano je 29. savetovanje pčelara Vojvodine.


Na poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu u subotu 5. marta 2011. godine održano je 29. savetovanje pčelara Vojvodine.

DSCN0667

Pre početka savetovanja Departman za stočarstvo Poljoprivrednog fakulteta organizovao je u svojim prostorijama, prijem za predavače i goste.
Na savetovanju prisutnim se u ime fakulteta obratio direktor Departmana za stočarstvo prof. dr Dragan Glamočić koji je poželeo uspeh u radu. U ime Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine, sve prisutne je pozdravio predsednik Nedeljko Stevanović i poželeo prijatan boravak, aktivno učešće i svim pčelarima uspešnu prestojeću pčelarsku sezonu. Iz sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstva Vojvodine je pozdravio gospodim Slobodan Kosovac koji je ujedno i otvorio Savetovanje pčelara. U ime Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada obratila se dr Sanja Vasiljević, koja je pozdravila skup i uputila reči pohvale.

Ove godine Savetovanju su prisustvovali kao gosti i prijatelji pčelari iz Temišvara. Predsednik Čobanaš Kristijan ( Ciobanăş Cristian) pčelara temišvanskog okruga, preneo je iskrene i srdačne čestitke i poželeo uspešan rad Savetovanja. Savetovanju su prisustvovali i pčelari iz osiječko-baranjske županije R.Hrvatska  i pčelari iz  Broda,  R. Srpske, BiH.

Kao gost i predavač je bio poznati rumunski istraživač i naučnik iz oblasti pčelarstva, dr vet. Med. Bogdan Pancea-Andronescu sa Instituta za pčelarstvo iz Bukurešta. Predavači su bili i naši poznati stručnjaci i naučnici, koji su izneli svoja istraživanja na polju medonosnosti bilja, ishrane pčela, selekcije pčela i zakonske regulative u pčelarstvu.

O čemu je sve bilo govora najbolje se vidi iz programa rada Savetovanja.

1. Selekcija u funkciji razvoja pčelarstva
doc. dr Nebojša Nedić, Poljoprivredni fakultet Zemun,
doc. dr Nada Plavša, Poljoprivredni fakultet Novi Sad

2.  Prevencija i suzbijanje bolesti pčela
dr sci. med. vet. Bogdan Ponća-Andronesku,
Institut za istraživanje i razvoj pčelarstva, Bukurešt, Rumunija

3. Livadske krmne biljke značajne za pčelinju pašu
dr Sanja Vasiljević, dr Đura Karagić
Institut za ratarstvo i povrtarstvo – Novi Sad

4. Ishrana pčela sa aspekta nestajanja pčela
doc. dr Nada Plavša, Poljoprivredni fakultet Novi Sad
doc. dr Nebojša Nedić, Poljoprivredni fakultet Zemun

5.  Novi pravilnici u pčelarstvu
Predstavnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede
Republike Srbije

Svi radovi sa Savetovanja su štampani u dodatku časopisa „Vojvođanski pčelar“.

Predavanje je održano u prepunom amfiteatru Poljoprivrednog fakulteta. U holovima priređena je izložba pčelarske opreme, pribora, pčelarske literature, zaštitnih preparata za borbu protiv parazita pčela i bolesti, voska i satnih osnova, ambalaže za pčelinje proizvode, semena i sadnog materijala, prodaja i otkup pčelinjih proizvoda i drugih potrepština za pčelarstvo.

Ceo tok savetovanja su pratili izveštači raznih televiziskih i novinskih kuća.

Po završetku savetovanja u Zavodu za uljane kulture Instituta za ratarstvo i povrtarstvo na Rimskim Šančevima organizovan je ručak. Domaćin, upravnik zavoda prof. dr Vladimir Miklič, u prijatnoj i opuštenoj atmosveri, o radu i dostignućima Instituta upoznao je sve prisutne. Sa gostima iz Rumunije potpisan je Memorandum o saradnji između Saveza pčelarskih organizacije Vojvodine i Asocijacije pčelara temišvarskog okruga.

Sav.011_DSCN0613

Sav._011_DSCN0612

Sav.011_DSCN0615

Sav.011_DSCN0620

sav.011_DSCN0632

sav.011DSCN0623

 

sav.011_DSCN0679

Sekretar IO SPOV-a

mr Stojan Anđelković.

[ssba]

Коментари

Comments are closed.

EnglishFrançaisDeutschMagyarRomânăРусскийСрпски језик
Izrada sajta Tirien