СПОВ
Савез пчеларских организација Војводине

Нови Сад, Руменачка 110а spovnovisad@gmail.com

Sastanak pčelara u Sremskoj Mitrovici



Датум објављивања вести:
394 views

SM_1

 

Društvo pčelara „Jovan Živanović“ u Sremskoj Mitrovici održalo je svoj sastanak 5.12.2010.god.

Razmatrane su sledeće teme:

 

 


DSCN0370Društvo pčelara „Jovan Živanović“ u Sremskoj Mitrovici održalo je svoj sastanak 5.12.2010.g.

Razmatrane su sledeće teme:

1. Nedavno izdatu knjigu somborskog paroha Avrama Maksimovića „Novi pčelar“, njen urednik Dragan Mladenović, pčelar iz Sombora prestavio je prvu knjigu o pčelarstvu u Srba, štampanu u Budimu davne 1810. godine posle Sombora i u najvećem gradu Srema u Sremskoj Mitrovici.

2. Predsednik SPOV-a Nedeljko Stevanović prestavio je stručno informativni časopis Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine „Vojvođanski pčelar“. Pčelari su upoznati i sa visinom  članarinine SPOV-a za prestojeću 2011. godinu kao i pogodnostima  koje pčelar dobija njegovim učlanjenjem.

3. U postupku je izrada novog Statuta društva usaglašenog sa novim Zakonom o udruženjima građana koji će biti oštampan i dostavljen svakom pčelaru u društvu kako bi mogli biti uključeni u raspravu njegovog usvajanja na redovnoj Skupštini društva koja će naknadno biti zakazana.

4. Komisija društva za nagrade i priznanja priprema predlog zaslužnih pčelara društva za priznanja koja  dodeljuju Savez pčelarskih organizacija Vojvodine i Savez pčelarskih organizacija Srbije. Određen je rok do koga komisija mora svoje  predloge da usaglasi sa Pravilnicima Saveza i dostavi ga IO društva na razmatranje i pripremu za konačno usvajanje na prestojećoj redovnoj Skupštini društva.

5. Pčelari su od strane predsednika društva pčelara Živana Radakovića upoznati i o prestojećim izbornim i drugim aktivnostima društva.

6. U nastavku sastanka održano je predavanje na temu „Pčelinji proizvodi hrana i lek“. Predavanje je održao primarijus dr med. Vidoje Kulić, pčelar iz Sombora. U zanimljivom izlaganju ukazao je na značaj pčelinjih proizvoda u ishrani i njihovom značaju u lečenju i jačanju ljudskog organizma.
Posebno interesovanje izazvalo je izlaganje dr Vidoja Kulića o smanjenju i otklanjanju alergije kod alergičnih osoba na pčelinji otrov.

Ratko Šavija, pčelar
[ssba]

Коментари

Comments are closed.

EnglishFrançaisDeutschMagyarRomânăРусскийСрпски језик
Izrada sajta Tirien