СПОВ
Савез пчеларских организација Војводине

Нови Сад, Руменачка 110а spovnovisad@gmail.com

Oštampan „Novi pčelar“ Avrama MaksimovićaДатум објављивања вести:
398 views

Novi_pelar

Upravo je iz štampe izišlo jubilarno izdanje prve knjige o pčelarstvu u Srba, koju je somborski paroh Avram Maksimović objavio 1810. godine u Budimu. Posle ravno dvesta godina „Novi pčelar“ se pojavljuje preveden sa slavenosrpskog na savremen srpski jezik.

Avram Maksimović je jedan od najznamenitijih Somboraca. Evo samo nekoliko njegovih zasluga:

 

Novi_pelarUpravo je iz štampe izišlo jubilarno izdanje prve knjige o pčelarstvu u Srba, koju je somborski paroh Avram Maksimović objavio 1810. godine u Budimu. Posle ravno dvesta godina „Novi pčelar“ se pojavljuje preveden sa slavenosrpskog na savremen srpski jezik.

Avram Maksimović je jedan od najznamenitijih Somboraca. Evo samo nekoliko njegovih zasluga:

• Avram Maksimović je među osnivačima Srpske čitaonice u Somboru i njen prvi predsednik.

• Zalagao se za vraćanje Norme u Sombor, prve škole za srpske učitelje.

• Dugogodišnji je katiheta somborske Preparandije. „U najnezgodnije vreme za srpski pedadodijum“, koji je ostao bez nastavnika, Maksimović ga je sa još dvojicom kolega održao predajući niz predmeta.

• Kao znalac mađarskog, nemačkog, francuskog, ruskog i latinskog jezika, u  pisanju „Novog pčelara“ koristio je iskustva slavnih pisaca pčelarske literature.

• U rukopisnoj ostavini ostali su „Mala ekonomija školska“ i „Travnik serbski“, leksikon biljaka, koji uazbučen sadrži popis 857 biljaka sa njihovim nazivom na srpskom i latinskom jeziku.

Otuda  je prilika baš sada, kada se navršilo ravno 200 godina od pojave knjige „Novi pčelar“ da pčelarsko udruženje „Bačka“ svoje opšte, mnogima zajedničko ime zameni imenom zaslužnog pčelara Avrama Maksimovića i time makar delimično ispravi tešku višedecenisku nepravdu. Upravo 1. decembra 2010. godine somborski pčelari, ali i svi poštovaoci tih „divnih stvorenja“ Srbije imaju razlog da se podiče knjigom iza koje su svojim naučnim autoritetom i trudom stali: prevodilac prof. dr Milica Grković, recezenti prof. dr Jovan Kulinčević, prof. dr Zoran Stanimirović, dr Ljiljana Protić  i urednik Dragan Mladenović. Kruna njihovog blagorodnog nastojanja je knjiga Avrama Maksimovića „Novi pčelar“, koja sadržajem, recenzijama poznatih naučnika i urednika Dragana Mladenovića, izuzetnim likovnim rešenjima i kvalitetom štampe i doradom učinili su delo znamenitog somborskog prote uistinu jubilarnim, na diku i zadovoljstvo svih pčelara Srbije. Knjiga će biti prestavljena 1. decembra 2010. godine u 17 časova u Srpskoj čitaonici „Laza Kostić“ u Somboru.

Vođeni idejom da knjiga somborskog paroha Avrama Maksimovića bude svojevrsna ikona u svakoj porodici Srbije, izdavači , odnosno SPOS, SPOV i pčelarsko udruženje „Bačka“  u Somboru, zahvaljujući dobrotvorima Srbije odredili su minimalnu cenu knjige u iznosu od 500 dinara.

Pčelarsko udruženje

„Bačka“ Sombor

[ssba]

Коментари

Comments are closed.

EnglishFrançaisDeutschMagyarRomânăРусскийСрпски језик
Izrada sajta Tirien