СПОВ
Савез пчеларских организација Војводине

Нови Сад, Руменачка 110а spovnovisad@gmail.com

Održani XIV Dani pčelarstva Subotica 2010Датум објављивања вести:
482 views

sajam_suboticaU Subotici na Trgu Slobode, pored predivne nove Plave fontane, od 24.do 26. septembra, u organizaciji Pčelarskog udruženja Pčela-Méhészegyesűlet iz Subotice, a pod pokroviteljstvom SO Subotica, održana je tradicionalna izložba, 14. Dani pčelarstva Subotica 2010.

sajam_subotica

U Subotici na Trgu Slobode, pored predivne nove Plave fontane, od 24.do 26. septembra, u organizaciji Pčelarskog udruženja Pčela-Méhészegyesűlet iz Subotice, a pod pokroviteljstvom SO Subotica, održana je tradicionalna izložba, 14. Dani pčelarstva Subotica 2010.

Svečanu pčelarsku povorku na dan otvaranja predvodio je u fijakeru predsednik udruženja Antal Holo. Zajedno s njim u fijakeru su bile i dve kraljice meda – Vesna Bugarski iz Bačkog Petrovog sela i ??, zvanična kraljica meda Mađarske. U povorci za fijakerom išle su mažoretkinje i Subotički vitezovi meda. Posle kraćeg umetničkog programa, izložbu je otvorio g-din Saša Vučinić, gradonačelnik Subotice koji je istakao da dobro poznaje značaj pčelarstva i vrednosti pčelarskih proizvoda, te mu stoga svako jutro počinje kašikicom meda.

Nakon svečanog otvaranja izložbe, o vrednostima pčelinjih proizvoda i njihovom pozitivnom uticaju na ljudsko zdravlje na otvorenoj tribini je govorila dr Karlina Berenji, nutricionista. Njeno veoma uspešno predavanje mogli su čuti ne samo svi izlagači nego i svi gosti i posetioci izložbe.

Trodnevna pčelarska izložba je okupila 35 izlagača iz Segedina, Kečkemeta, Subotice, Zrenjanina, Mužlje, Novog Sada, Bačke Topole, Feketića, Sombora, Bačkog Monoštora, Bačkog Gračca, Rume, Valjeva, Bečeja i Vladimiraca. Cene meda su bile slobodne, ali najčešće su iznosile 350-400 din. Zadovoljni su bili i izlagači i kupci pčelinjih proizvoda. Sem izlagača izložbi su prisustvovali i gosti iz Sombora, Jagodine i Kruševca. U subotu uveče, 25.spetembra, od strane društva pčelara Sombor, izvršena je promocija poznate stare 200-togošnje knjige na staroslovenskom jeziku Pčelar-Novi pčelar Avrama Maksimovića, ali prevedena na današnji srpski jezik. Knjiga još nije odštampana, ali se njeno izdavanja uskoro očekuje.

Naredne godine biće jubilarna 15. izložba, pa je namera organizatora da za tu priliku sem do sada prisutnih pčelara iz naše zemlje i Mađarske, budu zastupljeni i pčelari Hrvatske. Na taj način s punim pravom ova izložba poprimiće međunarodni karakter na radost svih subotičana i gostiju.

Slike sa manifestacije možete pogledati u sekciji za pčelare – galerija

 

Živoslav Stojanović,
dipl. ing. građ.
[ssba]

Коментари

Comments are closed.

EnglishFrançaisDeutschMagyarRomânăРусскийСрпски језик
Izrada sajta Tirien