СПОВ
Савез пчеларских организација Војводине

Нови Сад, Руменачка 110а spovnovisad@gmail.com

Pokrajinski fond za razvoj poljoprivredeДатум објављивања вести:
492 views

pokrainski_fond_1
Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede je tokom 2010. godine doneo odluku o raspisivanju kreditne linije namenjene pčelarstvu. Razlozi za ovu kreditnu liniju leže u zahtevu pčelara da se preko kreditnih linija obezbede sredstva za razvoj.

pokrainski_fond_2

Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede je tokom 2010. godine doneo odluku o raspisivanju kreditne linije namenjene pčelarstvu. Razlozi za ovu kreditnu liniju leže u zahtevu pčelara da se preko kreditnih linija obezbede sredstva za razvoj. U pitanju su povoljna kreditna sredstva sa kamatnom stopom od 1,9% na godišnjem nivou koja značajnije ne opterećuje glavnicu podignutog kredita. Pored povoljne kamatne stope korisnik kredita ima na raspolaganju i grejs period od dve godine koji omogućava ravnomerni razvoj pčelaru a povraćaj kredita iznosi 18 meseci. Uz sve povoljnosti koje su navedene sredstva se mogu koristiti za nabavku pčelinjih rojeva, novih košnica i opreme za pčelarstvo kao i za nabavku kamiona sa prikolicom registrovanom za pčelarenje. U pitanju je nabavka isključivo nove opreme. Visina sredstava iznosi do 5.000 evra po korisniku za sve 4 stavke navedene u konkursu. Do sada je kredit koristilo 46 pčelara, a visina dodeljenih sredstava iznosi 195.000 evra.

Fond za razvoj poljoprivrede je spoznao značaj pčelarstva na teritoriji Vojvodine i time omogućio razvoj ove grane poljoprivrede. O značaju i korisnosti pčela nepotrebno je govoriti, u današnje vreme možda bi ipak ljudska svest mogla da se opredeli korišćenju pčelinjih proizvoda u većoj meri. Svojstva meda i ostalih pčelinjih proizvoda koja ga svrstavaju u proizvod hrane i leka daju mogućnost zdravijem i kvalitetnijem životu.

Pored navedenih aktivnosti izdvojena su i značajna sredstva za formiranje testne stanice u Kovilju koja bi pčelarima omogućila nabavku kvalitetnih selekcionisanih matica. Aktivnost Fonda se proteže i na obilazak pčelara i pčelarskih manifestacija širom Vojvodine. Ubeđeni smo da se našim radom pčelarstvo vraća na mesto koje mu i pripada.

 

S poštovanjem,
Dipl. Ing. Szabó József
direktor fonda
[ssba]

Коментари

Comments are closed.

EnglishFrançaisDeutschMagyarRomânăРусскийСрпски језик
Izrada sajta Tirien