СПОВ
Савез пчеларских организација Војводине

Нови Сад, Руменачка 110а spovnovisad@gmail.com

Odžani IV dani meda u Šidu



Датум објављивања вести:
327 views

dani-meda-sidManifestacija „IV ŠIDSKI DANI MEDA“ održana je u subotu 11.09.2010.g. na platou Kulturno-obrazovnog centra uz pokroviteljstvo SO Šid, Turističke organizacija, Kulturno-obrazovnog centar i Gradske biblioteka iz Šida. Na manifestaciji su izlagali proizvođači pčelinjih proizvoda, pčelarske opreme, …

Manifestacija „IV ŠIDSKI DANI MEDA“ održana je u subotu 11.09.2010.g. na platou Kulturno-obrazovnog centra uz pokroviteljstvo SO Šid, Turističke organizacija, Kulturno-obrazovnog centar i Gradske biblioteka iz Šida. Na manifestaciji su izlagali proizvođači pčelinjih proizvoda, pčelarske opreme, proizvodi domaće radinosti udruženja žena iz više mesta opštine Šid. Manifestaciju je otvorio zamenik predsednika SO Srđan Milošević.

dani-meda-sidU Sali biblioteke uspešno je organizovan sastanak pčelara u vidu tribine od strane organizacionog odbora manifestacije na čelu sa predsednikom društva Gićanov Milenkom koji je i presedavao tribinom. Na njemu su prisustvovali: načelnica Odeljenja veterinarske inspekcije Srbije, dr vet. med. Sanja Čelebićanin, dr vet.med Emina Milakara, šef republičke veterinarske inspekcije sremskog okruga, dr vet.med. Nada Plavša, profesor Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada, mr Ivan Pihler, asistent na Poljoprivrednom fakultetu Novi Sad. Sastanku je ispred SPOS-a prisustvovao Milorad Evtić, član IO SPOS-a, a ispred SPOV-a Nedeljko Stevanović, predsednik, član IO SPOV-a Radoslav Knežević i predsednici društava: Mrdak Tanja iz Sivca, Radaković Živan iz Sremske Mitrovice, Krsmanović Dragan iz Osečine, Đuričić Branislav iz Šapca, Drago Kovač, predsednik DP iz Iloka i prestavnik prekogranične saradnje i mnogi pčelari iz Šida i okruženja.

Najpre je dr doc. N. Plavša izložila stručnu temu o bolestima pčela, a mr Ivan Pihler o rezultatima selekcije na uspešnost prezimljavanja pčelinjih društava.

Dr vet.med. Sanja Čelebićanin, obratila se pčelarima na temu zakonske regulative, sa posebnim osvrtom na Pravilnik o registraciji pčelinjaka i obeležavanju pčelinjih društava i obaveze pčelara po Programu o utvrđivanju mera zdravstvene zaštite za pčele u 2010.g. i drugim temama iz njenog resora i na kraju je odgovarala na mnoga pitanja pčelara.

Učešće na tribini uzela je i dr vet. med. Emina Milakara, šef odseka republičke veterinarske inspekcije sremskog okruga. Govorila je o obaveznim pregledima pčela po Programu mera i obavezama veterinarskih stanica.
Nedeljko Stevanović, predsednik SPOV-a je govorio o nepovoljnim odredbama po pčelare Pravilnika o registraciji pčelinjaka i obeležavanju pčelinjih društava, da se o tim odredbama Pravilnika i drugim pitanjima o pčelarstvu zakaže sastanak u Upravi za veterinu sa jednom delegacijom SPOS-a u skorije vreme.

Izražavamo zahvalnost svim učesnicima tribine, posebno načelnici veterinarske inspekcije Srbije na dolasku na tribinu i obraćanju pčelarima sa temama koje su veoma značajne uz nadu povoljnijih rešenja, a u skladu sa rešenjima razvijenijih zemalja EU.

 

Lazar Lemajić
[ssba]

Коментари

Comments are closed.

EnglishFrançaisDeutschMagyarRomânăРусскийСрпски језик
Izrada sajta Tirien