СПОВ
Савез пчеларских организација Војводине

Нови Сад, Руменачка 110а spovnovisad@gmail.com

Odjeci sajma meda i regionalnog savetovanja pčelara Ruma 2010Датум објављивања вести:
611 views

sajam-ruma-2010

Već tradicionalno, u dane prvog vikenda, 3, 4. i 5. septembra 2010. godine u Rumi na prostoru centralnog gradskog trga i sali Kulturnog centra, održan je VI sajam meda sa Regionalnim savetovanjem pčelara „Ruma 2010“. To je bila XXII izložba pčelinjih proizvoda koja je održana u Rumi sa isto toliko Regionalnih savetovanja pčelara počev od 1988. godine…

Već tradicionalno, u dane prvog vikenda, 3, 4. i 5. septembra 2010. godine u Rumi na prostoru centralnog gradskog trga i sali Kulturnog centra, održan je VI sajam meda sa Regionalnim savetovanjem pčelara „Ruma 2010“. To je bila XXII izložba pčelinjih proizvoda koja je održana u Rumi sa isto toliko Regionalnih savetovanja pčelara počev od 1988. godine, kada je održana prva ovakva manifestacija. Od 2004. godine, ona prerasta u Sajam meda sa trodnevnim trajanjem.

sajam-ruma-2010

Ova manifestacija bila je inicijator još niza drugih manifestacija koje su se održale u istom terminu i postaju tradicionalne, kao što su Etno festival, koji je neodvojivi deo Sajma meda i zajednički organizovani, Motorijada, Fijakerijada i Zlatni kotlić. Sve ove manifestacije su dobile zajednicki naziv „Rumska jesen 2010.“, a pokrovitelj je opština Ruma.

Pčelari DP „Nikola Mileusnić“ iz Rume su ove godine bili domaćini, a Ruma centar okupljanja pčelara iz cele zapadne Srbije, Srema, Bačke, Novog Sada. Na izlozbi učesće je uzelo 21 izlagač sa pčelinjim proizvodima, 2 izlagača sa pčelarskom opremom, 16 izlagača sa proizvodima na bazi meda i voća i 81 etno izlagač.

Na Regionalnom savetovanju prisustvovali su predsednici Drustava sa pčelarima iz Šapca, Sr. Mitrovice, Šida, Valjeva, Bogatića, Osečine, Vladimiraca i predstavnici DP „Jovan Živanovic“ iz Novog Sada, Bačkog Monoštora i drugih mesta.

Savetovanje je održano u vidu „okruglog stola“ sa uvodnim izlaganjima od strane predsednika DP „Nikola Mileusnic“ Javorac Stanimira, o društvu pčelara domaćina Savetovanja, Nedeljka Stevanovića, predsednika SPOV-a o aktivnostima SPOV-a, Eftić Milorada, člana IO-a SPOS-a o aktivnostima SPOS-a, a predavači SPOS-a Dragorad Kovačević i Rajko Pejanović uvodna izlaganja na teme „Priprema pčelinjih zajednica za zimu i razvoj pčelinjih zajednica i prpiprema za glavnu pašu“.

Nakon ovih izlaganja, pčelari su postavljali pitanja i razmenili mišljenje na sve izložene teme.

U punoj sali Kulturnog centra posebnu temperaturu, polemiku i učešce većeg broja pčelara izazvalo je izlaganje predsednika SPOV-a Nedeljka Stevanovica, koji je skup upoznao sa pojedinim odredbama Pravilnika o obeležavanju pčelinjih društava i registraciji pčelinjaka koji je donet, a koji nije u skladu sa dogovorom izmedju rukovodstva SPOS-a i Ministarstva za poljoprivredu, a o čemu je u časopisu „Pčelar” pisalo.

Nakon vrlo burne i sadržajne polemike ovaj skup je zauzeo jedinstveni stav i jednoglasno izglasan zaključak:
Društva pčelara čiji su predstavnici prisustvovali ovom skupu će svim dozvoljenim sredstvima opstruisati i bojkotovati primenu Pravilnika o obeležavanju pčelinjih društava i registraciju pčelinjaka, konkretno njegovih odredaba kojima se traži obeležavanje svake košnice, što je praktično neizvodljivo imajući u vidu radnje koje pčelar preduzima na jednoj košnici izmenom njenih delova – nastavaka i brzim i nepredvidjenim promenama brojnog stanja društava na pčelinjaku. Pčelinjake treba registrovati, s’ tim što bi pčelar bio u obavezi da dva puta godišnje i to od 1. do 30.aprila i od 1.do 31.oktobra ovlašcenom obeleživacu – ustanovi prijavi brojno stanje košnica na svom pčelinjaku. Troškovi registracije pčelinjaka treba da padnu na teret Ministarstva za poljoprivredu. Od Saveza pčelarskih organizacija Srbije i Vojvodine traži se da preporuče članstvu bojkot i opstrukciju primene ovog Pravilnika i zahteva izmenu istog prema napred navedenom zaključku, a u skladu sa Pravilnikom koji važi u skoro svim zemljama EU.

Ovaj zaključak je jednoglasno izglasan i podržan i na sastanku Izvršnog odbora Mačvanskog i Kolubarskog regiona i regiona Srema (Ruma, Sremska Mitrovica i Šid), koji je održaan odmah nakon Savetovanja pčelara sa obavezom domaćina da o tome izvesti SPOV, SPOS i časopis „Pčelar“.

Slike sa sajma možete videti na stranici Za pčelare-galerija.

Predsednik DP „Nikola Mileusnić“
Stanimir Javorac
[ssba]

Коментари

Comments are closed.

EnglishFrançaisDeutschMagyarRomânăРусскийСрпски језик
Izrada sajta Tirien